»Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet.«

Danmarks vel nok mest kendte politiske sætning faldt, da daværende statsminister Poul Schlüter (K) i 1989 fra Folketingets talerstol skulle forklare, om hans embedsværk havde fulgt reglerne i forhold til tamilske flygtninge.

Siden er der utallige gange blevet refereret til talen, og videoklippet, hvor Schlülter siger de otte ord er nærmest blevet ikonisk. Nu forklarer den 86-årige pensionist, hvad baggrunden egentlig var for at sige de ord, der siden viste sig at være ganske forkerte.

Til Kristeligt Dagblad forklarer han, at det var embedsmænd fra justitsministeriet, der havde skrevet de berømte ord, som Schlüter nok syntes var lige »flotte« nok.

LÆS OGSÅ:

»Hvorfor ikke bruge det, når Justitsministeriet anbefalede os det. Jeg tog det som embedsmændenes garanti, at den tale i enhver forstand var korrekt. Det er mig, der hænger på den. Sådan er det,« siger Poul Schlüter, der siden kom i Europa-Parlamentet til Kristeligt Dagblad.

Schlüter måtte gå af som statsminister fire år senere, ligesom hans justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) måtte gå af og siden se sig idømt fire måneder betinget fængsel for at bryde ministeransvarlighedsloven.

LÆS OGSÅ:

Det absolutte nederlag kostede De Konservative regeringsmagten efter ti år, og banede vej for otte år med Poul Nyrup Rasmussen (S) som statsminister. Og det gjorde ondt at sige farvel.

»Det var en personlig nedtur i den første tid,efter at jeg var gået af som statsminister. Man kører op til Dronningen og siger farvel, og så kommer man hjem, og så er det slut. Det er meget brutalt,« siger Poul Schlüter til Kristeligt Dagblad.