Lyt til artiklen

Mette Gjerskov er stadig folketingskandidat for Socialdemokratiet efter afstemning sent mandag aften.

»Man ved aldrig, hvad der sker på generalforsamlinger. Det er vildt spændende«.

Sådan sagde Mette Gjerskov, før hendes politiske fremtid blev afgjort ved en generalforsamling i Roskilde mandag aften, hvor hun vandt en afstemning med stemmerne 120-33 over modkandidaten Niels Jespersen om fortsat at være i spil til Folketinget. Otte stemte blankt.

I 15 år har hun været kandidat for Socialdemokratiet i Roskilde-kredsen, men en uge før aftenens generalforsamling tikkede en besked ind hos Mette Gjerskov. En modkandidat, politisk blogger Niels Jespersen, havde meddelt sit kandidatur.

»Jeg sad i New York og åbnede min mail, og den første besked, jeg så, var fra Roskilde Avis. De ville have en kommentar til den kritik, der var rettet mod mig,« siger Mette Gjerskov.

Borgmesteren støttede modkandidat

Med kritikken henvises der til den socialdemokratiske borgmester i Roskilde, Joy Mogensen, der i en facebookopdatering indirekte kritiserer Mette Gjerskov for at være en svag stemme for Roskilde.

»Jo længere jeg har været borgmester, jo tydeligere er det kommet til at stå for mig, at andre lokalsamfund har en klarere stemme på Christiansborg, og jeg mener, at det styrker os som partiforening, at vi også kan tage den grundlæggende diskussion om - ikke bare hvem der skal repræsentere os -, men hvordan og med hvilket udgangspunkt,« skriver Joy Mogensen på Facebook.

Det har ikke været muligt at få Joy Mogensen til at uddybe, hvad hun konkret mener med sin opdatering. En kilde, som BT har talt med, siger dog, at Joy Mogensen støtter den nye kandidat, Niels Jespersen, som hun har kendt siden sin tid i Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU.

Blev opfordret til at stille op

Modkandidaten, Niels Jespersen, blev opfordret til at stille op af flere socialdemokrater fra Roskilde, og han roser ofte partileder Mette Frederiksen på de sociale medier.

Mette Gjerskov er derimod kendt for at tale imod partilinjen, og det har fået rygterne til at svirre om en mulig indblanden fra partitoppens side. Den teori er blandt andet fremsat af Erik Boel, der er tidligere international sekretær hos Socialdemokratiet.

»Ledelsen har svaret igen med at forsøge at kuppe en af de mest markante og synlige dissidenter - Mette Gjerskov - som partiets folketingskandidat i Roskilde,« skriver Erik Boel i et blogindlæg på BT.dk