Trafikordfører fik elbil stillet til rådighed - kort efter foreslog han el-biler undtaget for afgifter.


Socialdemokraternes transport­ordfører Rasmus Prehn fik i tre måneder en gratis elbil stillet til rådighed for ham og hans familie af elbilfirmaet Clever. Den 25. juni 2012 fik han overrakt nøglerne til en sølvgrå Nissan Leaf til 290.000 kroner. Leje skulle han ikke betale - han skulle bare tage nøglerne og ’evaluere forløbet’ efterfølgende for bilfirmaet.

Det skriver BT mandag.

Få uger efter bilen var afleveret fremsatte han i oktober 2012 i Folketinget, som trafikordfører, et forslag om elbiler, som bliver vedtaget på finansloven således, at elbiler er undtaget bilafgifter indtil 2015, og at der bliver brugt 70 millioner på bl.a. ladestandere til elbiler.

Sammenblandingen af Prehns billån og partiets forslag om elbiler undrer kollegaer på Christiansborg.

- Det er jo tydeligt, at han bliver så inspireret af at låne elbilen, at han fremsætter et forslag om, at elbiler skal være billigere. Vi politikere er kun ansvarlige over for vælgerne, Vorherre og vores egen samvittighed - men det her ville jeg aldrig selv sige ja til. Ville han prøve en elbil, så kunne han låne den et par dage, siger DFs transportordfører Kim Christiansen til BT.

Han peger på, at hans partikollega Jørn Dohrmann fik et ’møgfald’ af Pia Kjærsgaard og måtte levere en lånt motorcykel af mærket Suzuki tilbage, da det kom frem, at han havde lånt en sådan i 2005.

Rasmus Prehn og familien lånte elbilen via forskningsprojektet ’Test-en-elbil’, hvor 1.400 familier fik lov til at låne en elbil i tre måneder - uden beregning og beskatning. Alle andre skulle søge om lov til at låne en bil, men Rasmus Prehn fik en henvendelse fra elbilfirmaet Clevers kommunikations- og marketingsdirektør Lise Kirkegaard.

- Vi har kontaktet ham og tilbudt, at han kunne deltage i projektet i tre måneder. Og så har han indsendt en ansøgning om deltagelse ligesom alle andre. Vi har også haft dialog med relevante politikere fra Det Radikale Venstre og Venstre om at prøvekøre en elbil, uden at det dog førte til, at de lånte en bil, siger hun til BT.

I en sms til BT skriver Rasmus Prehn, at det er en del af regeringsgrundlaget fra 2011 ’at fremlægge en strategi for fremme af energieffektive køretøjer, som hybrid- og elbiler mv’, og han var i gang med et udspil om elbiler før, at han fik tilbuddet om selv at låne en elbil.

- For mig var det her vigtigt, at det her ikke var et reklameindslag, men et forskningsprojekt, siger Rasmus Prehn.

Folketingspolitikere er ikke, som ministre og embedsmænd, underlagt regler, der forbyder dem at tage imod ’gaver’ eller gratis ydelser af anden end beskeden værdi.