Tv-duellen i går mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen kom i høj grad til at dreje sig om efterlønnen, der ser ud til at blive omdrejningspunktet for næste folketingsvalg.

Thorning var hård i sin kritik af Løkkes forslag om afvikling af efterlønnen. Hun henviste bl.a. til de konsekvenser, det vil få, når folkepensionsalderen samtidig forhøjes i takt med levetiden:

- Det er dramatisk, når en 33-årig postarbejder så skal arbejde til hun er 70, sagde Thorning til Løkkes åbenlyse irritation.

Mindre klar i mælet fremstod oppositionens leder, når hun skulle konkretisere, hvordan S-SF vil få danskerne til at arbejde mere svarende til 15 mia. kr. i budgetforbedringer.

Statsministerens kunne dog ikke helt udviske indtrykket af, at det er samfundets dårligst uddannede, der bliver ramt af en afvikling af efterlønnen.

Men toppolitikerne var enige om én ting: Danskerne skal arbejde mere, hvis velfærden skal bevares. Forskellen er, at Thorning vil strække den ekstra arbejdstid ud over det meste af livet – mens Løkke vil forlænge arbejdstiden i hver "ende" af arbejdslivet og mest i den sidste.

Hovedparten af landets højtuddannede kommer hverken til at mærke noget til S-SFs plan om ekstra arbejdstid eller til VKs afvikling af efterlønnen. Det gør de faglærte og ufaglærte arbejdere derimod – i begge planer.

Det er nu op til VK at overbevise vælgerne om, at man kan og vil tage hånd om de mennesker, som måske ikke er nedslidte nok til en førtidspension, men som alligevel er udbrændte efter et langt og fysisk krævende arbejdsliv. Ellers risikerer Løkke, at vælgerne siger nej til ham og foretrækker Thornings plan.

Hvad foretrækker du: at afskaffe efterlønnen, som Lars Løkke foreslår, eller at arbejde en time mere om ugen, som Helle Thorning foreslår?