Hvorfor dit og hvorfor dat? Dansk Folkepartis integrationsordfører er leveringsdygtig i spørgsmål til ministre om stort set hvad som helst. Det sidste år har han haft ministre i samråd og stillet folketingsspørgsmål om alt fra juletræer til jødiske flag og mavedans på Lalandia.

I alt har han siden 15. oktober sidste år stillet 603 spørgsmål i Folketinget til en samlet pris for skatteyderne på 2.341.500 kr. ifølge Justitsministeriets beregninger - tallet er ifølge ministeriet et minimumskøn. Martin Henriksen har stillet 70 samrådsspørgsmål, hvor ministre må møde personligt op, til 15.000 kr. stykket, 492 udvalgsspørgsmål til 2.500 kr. hver og 41 såkaldte paragraf 20-spørgsmål, som kræver arbejde for 1.500 kr.

De indkaldelser af ministre i samråd forarger især formanden for Folketingets integrationsudvalg, socialdemokraten Trine Bramsen:

- Ofte møder han mutters alene op til samråd, hvoraf mange er unødvendige. Der har været en voldsom stigning i samråd på området, hvor han står for de fleste. Når nu spørgsmålene koster skatteyderne så meget, så synes jeg, man skal tænke sig om, før man bruger ministrenes tid. Nu kommer jeg fra en privat virksomhed, hvor vi ikke bare holdt møder for at holde møder. Det kunne vi lære af på Christiansborg, siger hun.


Fem ministre i samråd

Hun fremhæver et samråd 8. oktober som et skrækeksempel - her havde Martin Henriksen indkaldt fem ministre til samme samråd om udlændinge, som opholdt sig i Danmark ulovligt - og da alle havde et følge med af embedsmænd måtte man bruge folketingssalen.

At ikke alle ministre svarer langt, viser et spørgsmål fra 26. januar til socialminister Karen Hækkerup, hvor han spørger, om hun vil kræve en undskyldning af Dansk Folkehjælp for at vise mavedans juleaften på Lalandia. Hun svarer ’Nej’.

Martin Henriksen svarer, at regeringen bare kan kalde Dansk Folkeparti ind til forhandlinger, hvis den vil undgå hans spørgsmål.

- Nu har udlændingeområdet afgørende betydning for Dansk Folkeparti. Og hvis de vil spare pengene. så kunne de bare kalde os ind til forhandlinger på området, siger han.

Er det i orden, at Martin Henriksen på et år har stillet spørgsmål i Folketinget til en værdi af over 2 mio. kroner?

DELTAG I DEBATTEN HERUNDER