Helsingør Kommunes forslag om at droppe kaffepauserne, falder ikke i god jord - hverken hos Center for Stress og Trivsel eller hos fagforbundet HK. 'Det er det rene vrøvl' lyder det klart.

Fra januar næste år er det meningen, at de ansatte i Helsingør Kommunes administration kun skal have lov til at holde én kaffepause på ét kvarter hver uge.

Borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) er fortaler for den nye og effektive plan, som også indebærer et totalt rygeforbud i arbejdstiden.

- Vi har for meget spildtid i dag på grund af den type pauser. Det handler også om, at folk skal frem og tilbage til deres arbejdsplads. Men det bliver altså ikke forbudt at bruge nogle minutter over en kop kaffe med en kollega, siger Johannes Hecht-Nielsen til Frederiksborg Amts Avis.

LÆS OGSÅ:

Niels Jakobsen er arbejdsmiljøkonsulent ved HK Kommunal, og han kan nærmest ikke være mere uenig.

- Jeg mener bestemt ikke, det er spildtid. Pauser er en god investering for et godt arbejdsmiljø, mener han.

- Man ved, at mennesker, der ikke holder pauser, bliver mere syge, laver flere fejl og dårligere yder en ringere service. Derfor tror jeg ikke, det er helt gennemtænkt, forklarer arbejdsmiljøkonsulenten.

Han kritiserer specielt de beregninger, der ligger bag den formodede besparelse.

- Man laver en beregning, der siger, at hvis 12 mand dropper en kop kaffe, så tjener man 100 kr. I en kommune som København kan det umiddelbart betyde en besparelse på mange millioner. Men trivsel indgår ikke jo i beregningerne. Hvis man dropper pauserne, så vil der ske en hurtigere nedslidning, og der vil blive et højere sygefravær. Det at droppe pauser er en mærkelig tendens, men det må være på grund af presset økonomi, for sådan et forslag er jo det rene vrøvl. Det er meget useriøst, mener Niels Jakobsen.

Han bliver bakket op af psykolog Jeanett Bonnichsen, der samtidig er direktør i Center for Stress og Trivsel.

- Jeg synes det er en skidt ide ud fra mange betragtninger. Vi ved, det er vigtigt, at folk holde pauser, for man begynder at arbejde langsommere, jo mere man sidder og arbejde koncentreret. Kroppen og hjernen har brug for pauserne, forklarer Jeanett Bonnichsen.

Samtidig fremhæver hun de mange fordele for arbejdsgiveren.

- Set fra kommunens perspektiv er der mange fordele ved pauserne. Folk knytter sig til hinanden, når de snakker sammen over en kop kaffe. Det er der, man finder ud af, om nogen har det godt, eller om nogen har brug for at snakke. Det et uundværligt, for det betyder, at man har nemmere ved at komme på arbejde, fordi man føler sig ansdvarlig over for de andre. Man får også nogle medarbejdere, der trives bedre, hvis de ved, at det er o.k., at man holder en pause, så det ikke bliver et tabu at holde pause. Det er en rigtig dårlig ide, slår Jeanet Bonnichsen fra Center for Stress og Trivsel fast.