Da DR på valgdagen bragte en såkaldt exit-prognose, der viste et totalt fejlbillede af valgresultatet, var det ikke bare en beklagelig fejl. Det var udtryk for en helt bevidst sænkning af det kvalitative niveau for nyhedsformidling. Det skriver tidligere chef i DR-nyheder Per Bjerre i et indlæg til bt.dk.

Den misvisende exit-prognose spåede Socialdemokraterne en stor tilbagegang. Hvilket fik den konsekvens, at Helle Thorning-Schmidt tidligt på aftenen tog ansvaret for en 'markant tilbagegang', og hun fremstod dermed uberettiget som den store taber i duellen med Lars Løkke Rasmussen. 

Per Bjerre skriver, at exit-prognosen er kulminationen på flere års internt kommercielt pres på DRs valgdækning. Han skriver:

- Jeg ved det, fordi jeg som chef i DR Nyheder og medansvarlig for valgdækningen ved flere valg, har fulgt etikkens kamp mod den mere kommercielle tankegang."

Per Bjerre retter derpå et direkte angreb på nyhedsdirektør Ulrik Haagerup:- "I begyndelsen var den frisk tiltrådte nyhedsdirektør (Ulrik Haagerup, red.) en etisk helt. Han satte troværdighed over alt andet og var aktiv modstander af at gå ud med tidlige exitpolls ved valg. Det var en uskik i den demokratiske proces, sagde han dengang på vores møder.

Per Bjerre mener, at den tidlige - men ikke valide - exitprognose kun handler om at få flere seere, og for DR-chefer, en højere bonus-løn:

- Når DR er størst, kan man rykke op på karrierestigen, og man kan få en bonuscheck. Og i valgplanlægningen har netop de kræfter ved de senere års valg presset på for at få en exit-prognose tidligt på - i håb om, at den kunne sikre flere seere til DR end til TV2. Den fløj har forsøgt at gå så langt som muligt ved hvert af de seneste valg. I år ser den ud til at have vundet.

- Når DR så tager skridtet og giver os en ifølge nyhedsdirektøren selv etisk kritisk exit-prognose klokken 15 på valgdagen, er det tankevækkende, at DR oven i købet vælger at give os en prognose bygget på alt for få adspurgte.

Per Bjerre skriver, at en troværdig exitpoll skal foretages på selve valgdagen efter at folk har stemt, og man skal helst tale med 5-10.000 vælgere fordelt over hele landet. Ikke 744 mennesker, som DR gjorde her.

- Og hvor ved jeg det fra? Jo, det var den besked meningsmålingsinstituttet gav, da jeg i sin tid var med til at forhandle med dem. De advarede mod et spinkelt grundlag og mod at gå for tidligt ud. Ved dette kommunalvalg har DR tilsyneladende med åbne øjne trodset disse råd og markedsført et ikke validt produkt som kvalitet.

Per Bjerre slutter indlæg med denne konstatering:

- Er en beklagelse nok? Det var jo helt bevidst, at DR traf sit valg.

Bt.dk har forsøgt at få en kommentar fra Ulrik Haagerup, men det har ikke været muligt at få ham i tale.