Afbrændinger af asylcentre i Sverige er »forventelige,« siger DFer i et indlæg. Men hun afviser, at hun dermed opfordrer til selvtægt.

Når svenske politikere ikke straks lukker grænserne for muslimske indvandring, så må de forvente, at der kommer en reaktion fra befolkningen.

Og den reaktion kan så være afbrænding af asylcentre og boliger, der huser flygtninge. Det kan ikke være anderledes.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis medlem af Folketinget, Dorthe Ullemose.

»På et tidspunkt får folk nok. Især hvis man ikke bliver lyttet til. Og så udfører man handlinger, som man egentlig ikke har lyst til at gøre. Det er det, vi ser med afbrændingerne i Sverige lige nu. Man bliver desperat på et tidspunkt. Det må man forvente, når man ikke lytter,« siger Dorthe Ullemose til politiko.dk.

Det sker, efter at hun i dag i et læserbrev i Fyns Amts Avis kalder afbrænderne for »forventelige«.

»Hvad havde politikerne dog forventet?« skriver hun om situationen i Sverige.

Svenskerne er desperate

Dorthe Ullemose understreger over for politiko.dk, at afbrændingerne af boliger, hvor der bor asylansøgere ikke er acceptable.

»Jeg synes selvfølgelig aldrig, at man skal komme så langt ud, at man brænder huse af. Men jeg siger bare, at det er en desperat handling, der opstår, fordi man ikke bliver hørt. Og det er uansvarligt ikke at lytte til sin egen befolkning«, siger hun.

Dorthe Ullemose mener, at svenskerne egentlig er villige til at hjælpe. Men de kan ikke følge med i øjeblikket, siger hun.

»De vil gerne hjælpe, og det skal man også. Men der er en grænse. Og lige nu er den svenske befolkning desperat. Der kommer rigtig mange flygtninge ind. Og det gør, at deres egne for eksempel kommer bagerst i boligkøen - unge mennesker må vente fem-otte år på at få en bolig. Og samtidig nægter politikerne at lytte til befolkningens bekymring og de indvandrekritiske stemmer. Det er klart, at den slags har konsekvenser,« siger Dorthe Ullemose.

Hvis man mobber, må man forvente at blive slået

Er du ikke med til at legitimere de mange angreb, når du siger, at der er en sammenhæng mellem politikernes handlinger og afbrændingerne?

»Jeg vil gerne gentage, at jeg selvfølgelig synes, at det er uacceptabelt at brænde bygninger af. Det opfordrer jeg jo ikke til. Jeg tror, at jeg vil sammenligne det med, når børn slår andre børn, efter de først er blevet blevet mobbet. Det er jo aldrig okay at slå. Aldrig. Men der er jo en årsag til, at man slår. Det må man forvente, hvis man mobber,« siger Dorthe Ullemose.

Er det ikke gerningsmændene i stedet for politikerne, der bør stoppe det her?

»Selvfølgelig skal man ikke brænde bygninger af. Og det er aldrig det første, man tyr til. Men det sker, når man bliver desperat. Og hvis det ender med, at der nærmest bliver krig mellem lokalbefolkningerne - vi har jo set igen i går, at der var afbrændinger - jamen, så må politikerne jo lytte. Det kan ikke fortsætte. Hvis politikerne ikke lytter, så ser de jo konsekvenserne,« siger Dorthe Ullemose.

EL-profil: Jeg er i chok

Enhedslistens Pernille Skipper er med egne ord i »chok« over det indlæg, Dorthe Ullemose har skrevet i Fyns Amts Avis.

EL-profilen mener, at DF'eren med det, hun skriver, »forsvarer brandstiftelse og hærværk«.

»Det er næsten så afskyeligt som handlingen i sig selv. Hun kalder det nærmest en naturlig reaktion, når hun spørger, hvad politikerne havde regnet med,« siger Pernille Skipper.

Dorthe Ullemose siger jo selv, at hun ikke opfordrer til selvtægt og understreger over for os, at hun ikke mener det er acceptabelt at brænde bygninger af...

»Så burde hun nok have skrevet det i stedet. Man kan ikke andet end læse det som et forsvar for det, der er sket i Sverige,« siger Pernille Skipper.