Farvel til efterlønnen. Højere pensionsalder. Og nye muligheder for at få førtidspension for personer med mindre end fem år til pensionsalderen.

Sådan kommer regeringens udspil til en tilbagetrækningsreform, som offentliggøres i dag, til at se ud ifølge Politikens oplysninger:

Efterlønnen afskaffes for alle under 45 år og aftrappes for alle mellem 45 og 57 år. Velfærdsforliget fremrykkes, så efterlønsalderen og pensionsalderen hæves allerede fra 2014. Og ældre med mindre end fem år til pensionsalderen skal kunne komme i betragtning til seniorførtidspension, som er hurtigere og enklere at få tildelt end ordinær førtidspension.

De sidste, der kan gå på efterløn, vil være årgang 1965, og for dem vil folkepensionsalderen være 68,5 år.

Socialdemokraterne og SF nægter at afskaffe efterlønnen. »Efterlønnen bruges primært af ikke-faglærte og faglærte grupper, som har været længst tid på arbejdsmarkedet. De har fået samme mulighed og rettighed som de bedst stillede højtlønnede har i forvejen. Den mulighed vil man nu fjerne«, siger SFs Ole Sohn til Ritzau, der peger på, at netop ufaglærte og faglærte arbejdere lever kortere tid end højtlønnede.

Hvad synes du om regeringens forslag om at afskaffe efterlønnen, hæve pensionsalderen og indføre en seniorførtidspension?

Er det nødvendigt for at redde Danmarks økonomi?

Eller kommer det til at ramme de nedslidte hårdt?

Deltag i debatten herunder