Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj (K) tjener 300.000 kroner om året på metro-byggeriet, mens kommunens borgere føler sig tromlet ned af Metroselskabet.

Samtidig med at borgerne på Frederiksberg raser over den behandling, de har fået under det meget omtalte metrobyggeri, har Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj (K) et klækkeligt betalt bijob hos selskabet bag byggeriet. Nu sår borgergruppe tvivl om hans loyalitet.

Udover sin årlige borgmesterløn på 835.000 kroner, scorer Jørgen Glenthøj årligt 300.000 kroner på at være næstformand i Metroselskabet, viser Frederiksbergs Kommunes vederlagsoversigt. Det er mere end næstformandens bestyrelsesløn i Jyske Bank, Danmarks tredjestørste bank.

Det store beløb kan give Jørgen Glenthøj nogle politiske problemer, vurderer Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- 300.000 kroner om året for en bestyrelsespost er et udmærket bijob og mange penge, hvis man sammenligner det med hans i forvejen høje borgmesterløn. Det er en del af kommunalpolitik, at man fordeler poster i selskaber, men det beløb er rigtig mange penge. Hvis borgerne er utilfredse og ikke synes, at han er pengene værd, er det vanskeligt at sidde i sådan en dobbeltrolle som politiker, siger han.

Kan ikke klage

Kun ti meter fra husfacaden i Ejerforeningen Godthåbshave, bliver der dag og aften boret i det store hul, der i 2018 skal udgøre metrostationen 'Aksel Møllers Have'. Beboerne har flere gange prøvet at gå til kommunen for at klage over støjgener uden held.

- Vi har slet ikke mærket noget til, at borgmesteren sidder i Metroselskabets bestyrelse. Frederiksberg kommune har været meget passiv, og når vi prøver at henvende os, bliver vi bare betegnet som nogle brokkehoveder. De har givet os en iskold skulder, lige siden byggeriet startede, siger Ole Møller, der er formand i Ejerforeningen Godthåbshave.

Han undrer sig over, hvordan borgmesteren kan varetage borgerens og Metroselskabets interesser på samme tid.

- Borgmesteren har to kasketter på, men det er måske i frygt for, at nogen finder ud af, at han er så passiv. Lige siden metroprojektets start har der ikke været noget opsyn. Det er som om, at borgmesteren gemmer sig bag et figenblad, siger han.

Forargelse på Rådhuset

Glenthøjs vederlag forarger viceborgmester i Frederiksberg kommune, Katrine Lester (S).

- Han får alt for mange penge i forhold til det arbejde, der bliver lagt i det. Desuden har borgmesteren ikke forsvaret Frederiksbergs interesser og har heller ikke kæmpet aktivt for, at reglerne bliver overholdt. Han får 300.000 kr. om året for at sidde på den post og alligevel sker der ikke noget. Han er ikke til at komme i kontakt med, hvis man har spørgsmål og påtager sig ikke, det ansvar det kræver at sidde i en bestyrelse, siger hun.

Borgmester Jørgen Glenthøj mener ikke, at han svigter borgerne.

- Det er jeg ikke enig i. Jeg arbejder i bestyrelsen med at varetage kommunens og byens interesser, og By- og Miljøudvalget tager sig af myndighedsgodkendelser f.eks. dispensationer. Jeg tror, at borgerne er godt tilfredse med, at jeg kan varetage Frederiksbergs interesser bedst muligt i forhold til den metro, vi er på vej til at få. Vi har hele tiden vidst, at der er borgere, der er mere udsat end andre, og dem skal vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at lytte til.

Politianmeldt

Mens metrobyggeriet har stået på, er støjgrænserne ikke blevet overholdt, tillidsrepræsentanter er blevet fyret og støjplagede borgere på Frederiksberg, har ikke de samme klagemuligheder som borgere i Københavns kommune. Det bekymrer viceborgmester Katrine Lester, hvor borgmesterens loyalitet egentlig ligger.

- Det er problematisk, når politikere får så høje beløb for at sidde i bestyrelser. Man skulle næsten tro, at beløbet bliver givet som en del af en handel. Jeg tvivler på, hvor Jørgen Glenthøjs loyalitet ligger, når han samtidig ikke tager ansvar for, at metrobyggeriet forstyrrer hans borgere, siger Katrine Lester og mener, at det er absurd at Metroselskabet ikke stopper aftenarbejdet på Frederiksberg, når det i Københavns kommune er sat i bero.

Frederiksberg Kommune valgte i slutningen af juni af politianmelde Metroselskabet, fordi de overtrådte de gældende støjgrænser tre gange på to uger. Dermed har kommunen politianmeldt et selskab, hvor deres egen borgmester sidder i bestyrelsen som næstformand. Det er absurd, mener viceborgmester i Frederiksberg kommune, Katrine Lester.

- Det stiller borgmesteren i en vanvittig og absurd situation, at han er næstformand i et selskab, der overtræder de regler, hans egen kommune har lavet. Hvor ligger hans loyalitet, når den sag skal afgøres, spørger hun.