Helle Thorning-Schmidt har gjort det klart, at Socialdemokraterne "som i 90'erne" vil give dansk økonomi en kickstart med deres 2020-plan. Men den økonomiske vismand bag 90'ernes kickstart advarer imod at gentage manøvren i dag.

S og SF vil kickstarte dansk økonomi. Væksten skal sættes i gang og ledigheden skal sænkes. Det skal blandt andet sikres ved at fremrykke offentlige investeringer for 10 milliarder kroner, ifølge S og SFs plan - Fair Løsning 2020.

Forbilledet er Nyrup-regeringens kickstart af dansk økonomi i 90'erne, hvor Danmark havde gået igennem en lang periode med stigende ledighed.

Professor ved CBS i København, Niels Blomgren-Hansen, var økonomisk vismand i 1991, hvor han foreslog en ny aktiveringspolitik for de ledige og blev inspirationskilden til at kickstarte økonomien, skriver Agenda.

I dag advarer han imod at gøre det samme.

- Situationen i dag er ikke sammenlignelig. I begyndelsen af 1990’erne havde vi været igennem en længere periode med jævnt stigende ledighed. Vi nåede op på en registreret ledighed på omkring 340.000 personer, hvilket er fuldstændigt forskelligt fra de aktuelle 110.000 nettoledige. Ledighedsproblemet er slet ikke af samme størrelsesorden, siger han til Agenda.

- Den økonomiske vækst er lige nu på omkring to procent årligt, og ledigheden er svagt faldende. Der tegner sig bestemt ikke noget billede af en voldsom krise med et voldsomt behov for et indgreb af hensyn til ledigheden. Der er ikke brug for en kickstart. Der er brug for en langsigtet stabilitetsorienteret politik, som giver virksomhederne den nødvendige ro til at disponere, siger han.

Han advarer især imod at stimulere økonomien ved at ansætte flere i det offentlige.

- At bruge en udvidelse af den offentlige sektor som en vækststarter er en overordentlig farlig spøg. En udvidelse af den offentlige sektor er irreversibel. Det er næsten umuligt at fjerne den igen efterfølgende. Det skal jeg advare mod, siger han til Agenda.