Anklageren skruer nu bissen på over for den tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen.

Københavns Politi vil nemlig kræve, at Bettina Jensen betaler de 790.250 kroner, hun ifølge tiltalen uretmæssigt har modtaget af veninden Mariann Færø, tilbage til staten.

Det oplyser senioranklager ved Københavns Politi Søren Harbo til B.T. her en uge før, at retssagen begynder.

»Der er nedlagt en konfiskationspåstand på det beløb, der er blevet overført,« siger Søren Harbo.

Klik på billedet og hør B.T.'s nye podcast fra 11. januar 2022: 'Politichefens hemmelighed'
Klik på billedet og hør B.T.'s nye podcast fra 11. januar 2022: 'Politichefens hemmelighed'
Vis mere

Retssagen mod den tidligere afdelingschef begynder tirsdag 18. januar 2022 i Københavns Byret. Den er kulminationen på B.T.s afdækning af vennetjenester og lovbrud i Rigspolitiet de seneste fem et halvt år. B.T. har lavet en podcast-serie om hele sagen, som du kan finde øverst i denne artikel eller der, hvor du finder dine podcasts.

Kvinderne er tiltalt for henholdsvis at modtage bestikkelse (Bettina Jensen) og yde bestikkelse (Mariann Færø). Strafferammen er op til seks års fængsel.

Mistanken er, at Bettina Jensen som chef i Rigspolitiet i 2011 og 2013 modtog knap 800.000 kroner af Mariann Færø, der til gengæld fik konsulentopgaver for 10,5 millioner kroner i Rigspolitiet hyret personligt af Bettina Jensen.

Overførslerne på 790.250 modtog Bettina Jensen drypvis over en treårig periode.

Da B.T. i 2016 begyndte at grave i sagen, gav de store udbetalinger til Mariann Færø anledning til mistanke om overbetaling.

På blot et halvt år fik Mariann Færø udbetalt 4,6 millioner kroner, og i én gylden måned i december 2011 fik hun honorarer for 2,2 millioner kroner. Siden viste det sig, at Rigspolitiet ikke anede, hvad Mariann Færø havde lavet for honorarer på tre millioner kroner.

Anklagemyndighedens krav er ikke eneste hovedpine for Bettina Jensen.

Rigspolitiet – som er anmelder i sagen og ikke har noget med efterforskningen at gøre – kører nemlig også en erstatningssag ved siden af straffesagen.

Her forsøger Rigspolitiet at få rettens ord for, at Bettina Jensen skal tilbagebetale sit gyldne håndtryk på 1,4 millioner kroner, som hun fik med sig i løn, da hun blev fyret i februar 2017.

Rigspolitiets påstand er, at hun har misligholdt sin kontrakt og ført Rigspolitiet bag lyset ved at holde sin relation til Mariann Færø, mens mistanken om vennetjenester hang som en tung sky over politietaten.

Mariann Færø er sammen med Bettina Jensen hovedperson i bestikkelsessag.
Mariann Færø er sammen med Bettina Jensen hovedperson i bestikkelsessag. Foto: Fra TV3 'Købmænd på første klass
Vis mere

Dermed kan Bettina Jensen risikere en samlet efterregning på 2,2 millioner kroner, hvis hun både dømmes i straffesagen og efterfølgende taber erstatningssagen.

Det skal så lægges oven i risikoen for flere års i fængsel.

»Efter retspraksis i sager om bestikkelse må det forventes, at en dom efter anklageskriftet vil give mærkbare fængselsstraffe til begge parter. Dog ses der i udgangspunktet med større alvor på det at modtage bestikkelse i forhold til at yde bestikkelse,« siger Jørn Vestergaard, der er professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet.

Både Bettina Jensen og Mariann Færø nægter sig skyldige. De hævder, at overførslerne til Bettina Jensen er betaling for konsulentarbejde, som Bettina Jensen udførte for sin veninde sideløbende med, at hun var chef for Koncernservice i Rigspolitiet.

Anklagemyndigheden mener derimod, at overførslerne er regulær bestikkelse.

Der er afsat ni retsdage i sagen, og der forventes dom i marts 2022. Sagen skulle være begyndt 11. februar 2022, men er udskudt en uge på grund af coronasmitte.