Torsdag gav de britiske vælgere lidt af en kindhest til deres konservative premierminister Theresa May. Godt nok blev hendes parti det største, men de er milevidt fra at have absolut flertal.

Et kaotisk valgresultat, der har kastet Storbritannien ud i stor uvished i en tid, hvor de skal forhandle med EU om deres udmeldelse af unionen. Pundet falder, og finansmarkederne holder vejret.

Det grumsede valgresultat får også stor betydning for os i Danmark, forklarer Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit.

»På den korte bane får det betydning for danskerne. Hvis man skal på sommerferie i Storbritannien til sommer, vil man nok opleve at få mere for pengene. Det bliver med andre ord billigere at handle derovre. I forbindelse med Brexit-afstemningen faldt pundet til 11 danske kroner pr. pund. Nu falder det til omkring otte kroner. Pundet falder i værdi, fordi valgresultatet skaber stor usikkerhed,« siger Klaus Dalsgaard.

Derimod er valgkaosset skidt nyt for danske virksomheder, der eksporterer varer til Storbritannien. Briterne kommer nemlig til at hive flere penge op ad lommen, når de står ved kassen i supermarkedet og lægger dansk bacon og smør op på varebåndet. Når pundet bliver mindre værd, bliver det dyrere for briterne at importere udenlandske varer.

»De danske virksomheder, vil nok ærgre sig over det,« siger Klaus Dalsgaard.

Theresa May har i den seneste tid været en stålsat kvinde over for EU. Om 21 måneder skal briternes udmeldelse af EU være i hus, og den britiske premierminister har længe været af den overbevisning, at det er bedre med ingen aftale med EU end en dårlig.

Ifølge Klaus Dalsgaard tyder noget på, at Theresa Mays linje har tabt. Valget viser, at briterne hellere vil have en blødere udmeldelse end den, Theresa May har lagt op til.

Med en blødere udmeldelsesaftale er det ikke særligt sandsynligt, at briterne opsætter toldmure og gør det sværere for udlændinge at rejse ind i Storbritannien, mener han.

»Det er stadig meget usikkert, hvad der kommer til at ske, men et sådan scenarie vil på den lange bane gøre livet nemmere for danskerne,« siger Klaus Dalsgaard.

De Konservative står til at få 315 mandater, mens Labour står til 261. Det kræver 326 mandater at have absolut flertal.