Ritt Bjerregaard mener, at regeringens politik i fire år har drevet vælgere i armene på Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti

Der er roser for valgkampen, men de foregående fire år dumper. Sådan lyder skudsmålet fra Ritt Bjerregaard, der kritiserer Helle Thorning-Schmidt (S) for at efterlade et flosset eftermæle som partiformand og statsminister.

Ritt Bjerregaard mener, at regeringens politik siden valget i 2011 har gjort Dansk Folkeparti til Folketingets næststørste parti.

»Jeg har ikke været enig i store dele af den politik, som Helle Thorning-Schmidt har stået i spidsen for. Jeg tror, at den linje kan være med til at forklare den store fremgang, som Dansk Folkeparti har haft,« siger Ritt Bjerregaard, der langtfra har været enig i alle regeringens beslutninger med Helle Thorning- Schmidt for bordenden.

»Jeg har været stærkt kritisk overfor, at man kan tale om noget, som de har kaldt ‘den nødvendige politik’. Og at målet for Socialdemokraterne skulle være konkurrencestaten. Det gælder også salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, som jeg ikke var enig i.«

Ritt Bjerregaard hentyder til en lang række af regeringens reformer, som blandt andet blev begrundet med, at det var ’nødvendigt’. Blandt andet da man sænkede selskabsskatten - det var nødvendigt, hvis Danmark skulle klare sig i den internationale konkurrence.

Fra sin hospitalsseng så en ny-opereret Ritt Bjerregaard torsdag, hvordan Dansk Folkeparti blev kåret til folketingsvalgets absolutte sejrherre med en fremgang på 15 mandater. En succes, der hviler på regeringens handlinger de seneste fire år, der har drevet masser af skuffede vælgere med socialdemokratisk sindelag i armene på Kristian Thulesen Dahl (DF), uddyber hun.

»Andre har selvfølgelig stemt på Alternativet, for der var man sikker på, at de ville pege på en rød regering i stedet for en blå regering. Men man ville gerne vise sin modstand imod noget af den politik, som var blevet ført i løbet af de fire år,« lyder det fra Ritt Bjerregaard.

Hun har tidligere været kritisk over for Helle Thorning-Schmidt. Blandt andet i 2008, hvor hun med projektet ‘Den røde skole’ rejste kritik af partiledelsens strategi.

Der er dog også roser fra den erfaringsrige politiker til Helle Thorning-Schmidt, der gik tre mandater frem i spidsen for S.

Flot og imponerende

»Det synes jeg var flot og imponerende. I den mulighed, jeg havde for at følge valgkampen, synes jeg også, at hun gjorde en virkelig flot indsats, så det var velfortjent.«

Ritt Bjerregaard mener også, at Helle Thorning-Schmidt ’flot’ har kørt Mette Frederiksen (S) i stilling som ny formand. En formand, der formentlig bliver valgt af et enigt bagland ved en ekstraordinær partikongres i København på søndag.

»Det synes jeg giver Mette Frederiksen en rigtig god mulighed for at arbejde videre, og jeg synes, det er klogt af hende, at hun også har været klar i mælet om, at hun har været en del af regeringen. Derfor står hun selvfølgelig også bag den politik, som har været ført i de fire år. Så må hun bruge denne periode til at tegne sit eget projekt sammen med partiet, hvilket der også er tid til.«

Politik er altid et valg

I modsætning til forgængeren tror Ritt Bjerregaard ikke, at den nye partileder vil bruge ‘den nødvendige politik’ til at forklare en lang række større reformer.

»Jeg tror, Mette Frederiksen er klar over, at politik altid er et valg, og at man har forskellige muligheder, og så må man argumentere for det, man vælger. Men der er ikke noget af det, der er nødvendigt.«

Ritte Bjerregaard er kritisk over for Helle Thorning-Schmidt og regeringens politik de sidste fire år. Her forlader statsministeren Amalienborg i går efter anden dronningerunde med Lars Løkke som kongelig undersørger. Foto: Søren Bidstrup
Ritte Bjerregaard er kritisk over for Helle Thorning-Schmidt og regeringens politik de sidste fire år. Her forlader statsministeren Amalienborg i går efter anden dronningerunde med Lars Løkke som kongelig undersørger. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

»Det er et spørgsmål om at tage politik alvorligt. For hvis det bare er en nødvendig politik, så kan man jo lige så godt sætte nogle embedsmænd til det. Så behøver man slet ikke politikere,« konstaterer Ritt Bjerregaard.

Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne har fået mulighed for at svare på kritikken, men det har de ikke ønsket.