Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De statstilskud, der skal sætte skub i operationerne på sygehusene, er på vej ud. Til gengæld skal amterne indføre bevillingssystemer, der belønner de sygehuse, der behandler mange patienter og på den måde holder ventelisterne nede.

Det er en del af den aftale, som finansminister Thor Pedersen (V) i nat indgik med Amtsrådsforeningen om amternes økonomiske rammer næste år. Aftalen indebærer, at amterne får lov til at bruge 1,5 milliard kroner ekstra i 2004. De særlige statstilskud til sygehusene - populært kaldet Løkkeposen - videreføres med en ramme på 980 millioner kroner. Derudover forøges statens bloktilskud til amterne med 2,1 milliarder kroner.

Til gengæld skal de 14 amter samlet holde skat og grundskyld i ro. Gør de ikke det, vil staten lægge sin klamme hånd på skattestigningen, så de amter, der sætter skatten op, ikke får noget ud af det.

I fjor mislykkedes det, fordi Vestsjællands Amt satte skatten op. For at undgå en gentagelse er regeringen og amterne blevet enige om at lave en lånepulje på 150 millioner kroner, som amter, der i efteråret løber ind i særlige problemer med at få 2004-budgettet til at hænge sammen, kan udnytte i stedet for at sætte skatten op. Pengene skal i givet fald betales tilbage over 10 år.

/ritzau/

Andre læser også