Han var engang en af Europas yngste milliardærer, kom med på listen over verdens rigeste, og så stod han bag opførslen af Moskvas højeste lejlighedsbygning.

Men i december døde den russiske oligark Dmitry Zelenov efter et mystisk fald fra en trappe efter et middagsselskab. Og nu slås hans familie om hans formue.

Den 50-årige Zelenovs mærkelige fald skete under et middagsselskab hos venner i franske Antibes mellem Nice og Cannes, hvor Zelenov pludselig fik det dårligt.
Han blev senere fundet for foden af en trappe med så seriøse hovedskader, at han efterfølgende afgik ved døden.

De nærmere omstændigheder omkring det mystiske dødsfald kendes ikke og er ved at blive efterforsket af det franske politi. Omstændighederne er dog ikke det eneste overraskende ved dødsfaldet.

Det var i franske Antibes, at Zalenov blev fundet død.
Det var i franske Antibes, at Zalenov blev fundet død. Foto: Tim Brakemeier
Vis mere

Der er åbenbart også problemer omkring den afdøde oligarks formue. Zelenov havde nemlig hverken skrevet testamente eller oprettet en fond med sine værdier, og det har skabt problemer.

Derfor har hans enke nu sagsøgt hans forældre, hans voksne datter samt hans økonomiske rådgiver, skriver Forbes.

Ifølge enken Natalia Dvoryanynova og hendes voksne søn, Michael Zelenov forsøger Zelenovs forældre at afskære dem fra Zelenovs formue. Blandt andet har forældrene fået udskiftet låsene på deres hjem i Moskva, ligesom de har fjernet flere af deres biler i Ruslands hovedstad, herunder fire værdifulde Mercedeser, to Bentley's og en Rolls-Royce, som tilsammen har værdi af et syvcifret dollar beløb.

Michael Zelenov er det ældste af Zelenovs børn. Den russiske rigmand efterlod sig fire børn, hvoraf to var med Dvoryanynova. Det sidste barn kom først til familiens kendskab efter Zelenovs død.

Sagsanlægget er indgivet i den amerikanske delstat Florida, hvor Natalia Dvoryanynova og Michael Zelenov bor i dag på det super eksklusive Fisher Island lidt uden for Miami, som man kun kan nå med færge eller yacht.

Udover problemer med de russiske værdier klager enken og sønnen i sagsanlægget også over, at de har mistet lejeindtægter for familiens luksusskihytte i franske Courchevel, samt lejeindtægter fra et luksusferiested i Alpine i New Jersey.

Det vides ikke præcis, hvor stor en formue, som Zelenov efterlod sig, men han har tidligere været så rig, at han nåede Forbes liste over verdens rigeste.

Zelenov, der begyndte sin karriere med at arbejde i en bank i Rusland, var nemlig med til at skabe det russiske konstruktionsfirma Don-Stro i 90erne.

Flere russiske oligarker er på mystisk vis døde, efter at Putin har invaderet Ukraine.
Flere russiske oligarker er på mystisk vis døde, efter at Putin har invaderet Ukraine. Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Vis mere

Selskabet byggede massevis af shoppingcentre rundt omkring i Rusland samt Triumph Palace skyskraberen i Moskva, som blev Europas højeste boligejendom.

Zelenov blev kendt for at være en af de yngste milliardærer i både Rusland og Europa og endte på Forbes liste over verdens rigeste i 2008 i en alder af blot 36 år.

Men så kom finanskrisen, og ligesom mange andre fik Zelenov også en økonomisk mavepuster.

Han mistede en stor del af sin formue, og i 2009 overtog den russiske statskontrollerede bank VTB en stor del af aktierne i hans selskab.

Ifølge enkens advokater består hans formue både af penge, smykker og biler. Derudover har han en ejendomsportefølje på et tocifret millionbeløb i dollar i russiske bygninger samt bygninger for mindst 90 millioner dollar i Frankrig. Dermed er hans formue formentlig et stykke over de 600 millioner kroner.

Zelenov er blot en af mindst 24 russiske oligarker, der har mistet livet på mærkværdig vis, siden Putins invasion af Ukraine.

Flere af de døde har tidligere kritiseret Putins krigsførelse, som blandt andre Pavel Antov, den russiske pølsemilliardær, der faldt ud af et vindue fra tredje sal på et hotel i Indien i december.