Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

En 19-årig mand på Roskilde Festival er blevet indlagt med den sjældne meningokok-sygdom, også kendt som smitsom meningitis. Det oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse torsdag. BT har fredag formiddag fundet den unge mands lejr og snakket med flere af de omkringliggende naboer, der er chokerede.

Regnen siler ned fra den grå himmel over Roskilde Festivals campingområde. Lejren, hvor den 19-årige dreng lå med sine venner, er tom. Kun teltene og en hvid pavillon står tilbage.

Flere af naboerne til lejren blev opmærksomme på, at noget ikke var, som det skulle være, da et større politiopbud ankom til området omkring den 19-årige mands lejr torsdag eftermiddag.

»Vi ved ikke præcis, hvad der skete. Vi kommer bare tilbage til campen (lejren, red.), og så holder politiet med nogle kæmpe vogne og spærrer hele stien, så vi går hen og spørger, hvad der foregår, men de fortæller, at de har styr på det, og vi ikke skal bekymre os,« forklarer Caroline Corfitz Mathew, 18, der bor i en lejr tæt på den 19-åriges.

»Inde i deres lejr - i et telt - står en læge og snakker med nogle af drengene for at få styr på, hvad der var sket. Og så fulgte de drengen ud - da jeg så det, stod han op, men de holdt om ham, og han så ud til at have det meget dårligt,« uddyber hun.

Caroline Corfitz Mathew på 18 år.
Caroline Corfitz Mathew på 18 år. Foto: Amalie Abildgaard
Vis mere

Hun kendte ikke drengene i lejren, men havde hilst på dem på campingpladsen.

Til at begynde med var der undren blandt mange af dem, BT har talt med, over, hvad det store politiopbud skyldtes - flere troede, det handlede om stoffer. Og først senere er de blevet klar over, at der var tale om meningokok-sygdom.

»Der var flere politibiler på pladsen, og først troede vi, det handlede om stoffer, fordi de ikke ville sige så meget. Men så fik vi at vide, at det var meningitis, og så blev vi nervøse for, om det smitter. Men det fortalte de os, at den kun gør i meget sjældne tilfælde,« forklarer de tre veninder Frida Brøndum, 17, Elvira Nicoline Windelborg, 16, og Julie Backe, 16, der også ligger i området omkring den 19-åriges lejr.

»Senere snakkede vi med en af drengens venner, der fortalte, at han var syg af meningitis. Det var ret ubehageligt. De var ret påvirkede af det,« uddyber veninderne.

Frida Brøndum, 17, Elvira Nicoline Windelborg, 16, og Julie Backe, 16 har lejr ikke langt fra den 19-årige mand.
Frida Brøndum, 17, Elvira Nicoline Windelborg, 16, og Julie Backe, 16 har lejr ikke langt fra den 19-årige mand. Foto: Amalie Abildgaard
Vis mere

16-årige Nicklas Lindhardt sad ved sin lejr, ikke langt fra den 19-åriges, da politiet torsdag omkring klokken 18.00 ankom til stedet. Efterfølgende talte han med flere af den 19-åriges venner, som kunne fortælle, at deres ven havde fået meningokok-sygdom.

»Politiet kommer kørende. Og bagefter går vi over og spørger dem i lejren, hvad der er sket. Og de sagde, det var rimelig slemt, men de håbede på, at han hurtigt fik det bedre,« siger Nicklas Lindhardt.

Nicklas Lindhardt på 16 år.
Nicklas Lindhardt på 16 år. Foto: Amalie Abildgaard
Vis mere

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til BT, at de har fået 58 henvendelser om meningokok siden torsdag aften - to personer har været indlagt til observation, men er blevet udskrevet igen. De havde ikke meningokok-sygdom.

Meningokok smitter primært gennem spyt, så hvis man har delt spyt - kys, voldsomme nys eller andet - med en med sygdommen skal man være opmærksom på de væsentligste symptomer som nakkestivhed eller udslet i form af små blødninger på huden.

Samtidig oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at smitsom meningitis, som sygdommen også kaldes, smitter meget sjælden - og der er generelt meget lidt grund til bekymring.

Lejren, hvor den 19-årige dreng boede, er nu tom. På billedet ses det telt, som han boede i, ind til han blev hasteindlagt.
Lejren, hvor den 19-årige dreng boede, er nu tom. På billedet ses det telt, som han boede i, ind til han blev hasteindlagt. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.