Hvordan undgår man en tør steg med slatne svær? Og hvordan sikrer man sig, at kartoflerne bliver brunede og ikke brankede?

Selvom julemenuen ikke afviger meget fra år til år, sker det alligevel af og til, at noget går skævt i køkkenregionerne. Og det er jo til at tude over, når man har svedt over maden hele dagen og skal servere den for hele familien på selveste juleaften.

Se også på BT Plus: Frygter du også en blød flæskesteg? Her er Claus Holms idiotsikre opskrift på sprøde flæskesvær på julestegen

Derfor har BT søgt hjælp hos Carsten Olsen, bedre kendt som ‘Den Skaldede Kok’. Han blev kendt som tv-kok tilbage i 1999 og har siden bl.a. stået bag Restaurant Den Skaldede Kok i Tivoli. I dag driver han ‘Den Skaldede Kok Catering’ i Helsingør, hvorfra flere hundrede af landets julefrokostmiddage er blevet til.

Se også på BT Plus: Stresser du også over julemiddagen? Sådan får du styr på menuen trin for trin

Her giver han trin for trin sine bud på lækker - og nærmest idiotsikker - julemad. Man kommer f.eks. langt med andefedt, og ingen fugl har endnu taget skade af et skud fløde.
Velbekomme.

Sådan får du fejlfri brunede kartofler - login på BT PLUS og se mere


Du skal bruge:
kogte og pillede kartofler
sukker
smør
salt og peber

Sådan gør du:
Hæld sukker på en varm pande. Når det er smeltet, tilsættes en god klat smør. Det er vigtigt at gøre det i denne rækkefølge, for brændpunktet for sukker og smør er forskelligt. Hvis sukkeret kommes på panden sammen med smør, brænder det i stedet for at smelte. Så altså – først sukker, så smør.

Når smør og det smeltede sukker er rørt godt sammen til en god karamel, kommer kartoflerne på banen. Det er en fordel, hvis kartoflerne er lidt våde, når de kommer ned i sukkeret. Jeg synes, det er ulogisk, men karamellen fæstner simpelthen bedre på kartoflerne.

Vip dem rundt på panden i stedet for at vende. Så får de en mere ensartet karameloverflade.

Giv kartoflerne salt og peber, inden de tages af.

Hvis du har problemer med at få de brunede kartofler til at lykkes, er der en alternativ metode. Det er lidt snyd, men det hænger vi os ikke i. Tricket er at komme mørk sirup på panden i stedet for sukker. Og så en klat smør.  Og jeg er ikke meget for at sige det, men man kan komme en lille smule kulør i, hvis man ikke synes, karamellen tager ordentlig farve.