Stenkast, smadrede biler, ja selv skydevåben er legitimt. Unge på den ekstreme venstrefløj skyr ingen midler for at nå deres politiske mål.

Det siger formanden for Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund (DKU), Cathrine Pedersen, til metroXpress.

I weekenden sagde en anonym aktivist til Politiken, at brandattentater, personoverfald og kidnapninger overvejes som muligheder i aktivistmiljøet på venstrefløjen.

DKU-formanden lægger heller ikke fingre imellem:

- Der er ikke nogen begrænsninger for, hvilke magtmidler man kan bruge. Så længe det ikke er masseødelæggelsesvåben, der smadrer arbejderklassen selv.

DKU'erne er kendt som en del af miljøet omkring det nedrevne Ungdomshuset på Nørrebro og ses ofte i demonstrationer og aktioner.

- De voldelige aktioner sker, fordi man vil forsvare fristeder som Ungdomshuset og Christiania. Den vold, der har været hidtil, har været rettet mod materiel som politiets hollændervogne og politibiler, ikke mod personer, siger Cathrine Pedersen.

PET følger udviklingen tæt
I udelukker ikke voldelige personangreb. Kan man forestille sig, at I vil bruge skydevåben?

- Det kan man da. Ellers bliver man selv skudt. Hvis man vil overtage statsmagten, er man nødt til selv at skyde, hvis man ikke vil plaffes ned, siger DKU-formanden.

PET's øverste chef, Jakob Scharf, er opmærksom på radikaliseringen:

- Der er tale om en udvikling, som er konstateret før rydningen af Ungdomshuset, men rydningen bliver i ekstremistiske miljøer brugt som påskud for en yderligere radikalisering. PET følger udviklingen tæt og har fokus på relevante grupperinger.

Hvilke vil Jakob Scharf ikke kommentere. Men PET vurderer, at visse ekstremistiske miljøer i højere grad end tidligere har adgang til våben:

- Vi bør alle være opmærksomme på og forholde os til denne udvikling. Erfaringerne fra 1970'erne og 1980'erne viser, hvor vigtigt det er, at der i tide siges fra og sættes ind over for en udvikling, der kan føre til egentlig terrorisme.

Cathrine Pedersen er overbevist om, at DKU bliver overvåget af PET.