Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den nyeste trend på Instagram er at dele billeder af nåle, stoffer og stikmærker. På den populære fotodelingstjeneste florerer millionvis af billeder af ulovlige stoffer, og hvis man søger på nogle bestemte af de såkaldte hashtags, holder brugerne sig ikke tilbage for at vise, hvilke piller de tager, og hvordan det ser ud, når de fixer.

I USA er stofmisbrugere begyndt at samle sig i grupper på Instagram under hashtagget #junkiesofig (Junkies of Instagram). Her deler de billeder af deres stoffer, laver salgsaftaler og optager de øjeblikke, hvor de fixer.

Søger man for eksempel på hashtagget "marijuana" kommer over en million billeder frem af den grønne urt, og hvis man søger efter nervemedicinen "xanax", kommer næsten 36.000 billeder frem af piller i forskellige former og farver.

Et broderskab

I Danmark bliver der også delt billeder af piller, pulver og hash. Stofrådgivningen er opmærksomme på fænomenet, men mener ikke, at det er helt almindelige unge, der dyrker stofferne på fotodelingstjenesten.

- Det er mit indtryk, at det er en meget eksperimenterende kerne af stofmisbrugere, der tager de her billeder og deler dem på Instagram. De lever i et broderskab og deler også deres erfaringer med stoffer på internettet og dyrker det som en pseudovidenskab, siger misbrugsekspert Henrik Rindom.

Han mener ikke, at de glorificerede fotos af farverige piller lokker de unge i fordærv.

- Når unge mennesker eksperimenterer med stoffer, foregår det sammen med deres venner eller i de kredse, man kommer. Set i det lys, tror jeg ikke, at billeder på de sociale medier kan få flere unge til at tage stoffer, siger han.

Politiet bruger billederne

Narkobillederne kan godt bringe en i fedtefadet hos politiet, selvom det ikke er ulovligt at have hundredvis af billeder af stoffer på sin Instagramprofil.

- Hvis politiet får en henvendelse om, at en person har stoffer liggende og vedkommendes Instagramprofil vidner om det samme, kan vi bruge det som et spor i den retning, men billederne er ikke noget bevis i sig selv, siger Carsten Andersen, presseansvarlig i Rigspolitiet.