Lyt til artiklen

De stod og frys i mørket og ventede på bussen til Rumænien, da politiet i aften slog til mod et halvt hundrede rumænere på vej hjem. Aktionen var et led i politiets skærpede jagt på rumænske tyveknægte, der hærger i København.

Siden 17. november er 44 rumænere blevet anholdt og 25 af dem varetægtsfængslet for berigelseskriminalitet - alene i Københavns city.

Rumænerne begår ikke kun lomme- og tasketyverier, men også villaindbrud.

SE OGSÅ
  • Razzia mod rumænerbus
Derfor besluttede politiet her til aften at slå til mod 'rumæner-bussen', der hver torsdag kl. 19.30 samler 50-80 rumænske turister op i Rewentlovsgade ved Hovedbanegården for at køre dem hjem til Rumænien.

Billetten koster 900 kroner og turen tager 36 timer i den fyldte turistbus fra "Simonel Trans".

LÆS OGSÅ
  • SE BILLEDER af rumænerne


- Vi har oplysninger om, at der sendes tyvekoster med bagagen i bussen. Folk er blevet set slæbe store nye fladskærme ombord, siger aktionslederen Jesper fra Station Citys tyverigruppen.

Læs mere nedenfor

'Købt på loppemarked'
En enkelt fladskærm, fem-seks bærbare pcére, et stereoanlæg, DVD-spillere og andet elektronik dukkede da også op mellem bunker af brugt tøj, gamle sko, køkkengrej og masser af fjernbetjeninger, da politiet dykkede ned i de enorme mængder bagage, som rumænerne slæbte med til bussen.

Bussen blev proppet med store kufferter og kæmpemæssige plastictasker, som var fyldt til bristepunkter. - Det er noget vi har fundet i containere, sagde flere af rumænerne og en stor del af tingene så da også sådan ud...

Men da ingen af effekterne var efterlyst som stjålne lod politiet rumænerne pakke hele godset ned igen.

- Den har jeg købt for 100 kr. på et loppemarked i Ballerup, fortalte den ene rumæner om fladskærmen, der var pakket ind i bunker af brugt tøj.

- Desværre glemmer de fleste menensker at skrive serienumrene op på deres ting og så kan vi ikke bevise, at det er tyvekoster, hvis ikke de står efterlyst i vores kosterregister med serienummeret, siger Jesper fra Station City.

Rumænernes pas blev tjekket og politiet medbragte overvågningsfotos fra bl.a. bankernes hæveautomater for at se, om der var efterlyste tyve blandt de cirka 80 rumænere, som var på vej hjem.

Èn af dem lignede meget et foto fra en kontantautomat. Tyven blev fotograferet, da han misbrugte et stjålet dankort. Rumæneren blev grundigt tjekket, men betjentene var ikke 100 procent sikre på, at han var manden, så han fik lov at rejse hjem.

- Vi skal være meget sikre på genkendelsen, hvis vi skal anholde en person på vej ud af landet, siger aktionslederen.

Sikre var to af hans kolleger netop onsdag, da de på gaden genkendte en 24-årig rumæner, der var efterlyst for en grov voldtægt mod en 66-årig kvinde i København.

I februar var manden "flink" og hjalp kvinden med at bære hendes indkøbsposer op i sin lejlighed. Hér væltede han kvinden om på gulvet og voldtog hende.

Rumæneren blev filmet af et overvågningskamera i den butik, hvor han mødte kvinden og derfor genkendte betjentene ham på gaden. En DNA-test har koblet rumæneren til voldtægten.

LÆS OGSÅ
  • SE BILLEDER af rumænerne


Masser af kaffe
Måske skulle han også have været med bussen hjem til Rumænien i aften. Men nu er han i hvert fald varetægtsfængslet for 27 dage.

Da politiet ledte de enorme mængder af bussens bagage igennem i aften dukkede også talrige poser kaffe op.

- Kaffe er meget dyrt i Rumænien, så vi køber det her, fortalte en af turisterne til bt.dk.

Flere af rumænerne blev afsløret som falske sælgere af de hjemløses avis "Hus Forbi". Avisen må ikke sælges af udlændinge, men alligevel havde flere af rumænerne på mystisk vis erhvervet sig ID-kort som sælgere af hjemløseavisen.

Klokken 20 trillede "rumæner-bussen" ud af Rewentlowsgade med kurs mod Bukarest med flere tons bagage fyldt med varer fra Danmark. Ingen blev anholdt for tyveri.

- Men nu ved de, at vi er efter dem. Det virker forhåbentlig præventivt, siger aktionsleder Jesper.

Politiets målrettede indsats mod de østeuropæiske lomme, taske og tricktyve har de første 16 dage af december godt halveret antallet af lommetyverier i Københavns city fra 900 sidste år til 400 i år.