Øverst ses klip i forbindelse med drabet på en blot 16-årig dreng i området. Det kan du læse mere om her: Iskold likvidering: Politiet afslører nye oplysninger om skuddrab på 16-årig

Bandeskyderier tvinger fodboldpiger væk fra boldbaner på Nørrebro

Drenge på 8-10 år pisker ubekymrede hen over det blå gulv i Nørrebrohallen. Få hundrede meter derfra ligger de udendørsbaner, som deres klubkammerater plejer at spæne henover, men som torsdag blevet trukket ind i bandekrigen, da en ung mand mistede livet tæt på banerne.

Få meter fra Nørrebro Uniteds boldbaner i Mimersparken kørte to maskerede mænd på en sort knallert forbi og affyrede mindst fem skud mod en parkeret bil ved højlys dag torsdag. Den 22-årige Gazan Ali Hussein blev dræbt, hans 19-årige bror såret, og bandekrigen tog sit tredje dødsoffer på blot ni dage. Drabet kommer i kølvandet på adskillige skyderier på Nørrebro, og derfor har fodboldklubben Nørrebro United nu valgt at tilbyde sine hold at flytte til andre fodboldbaner. Det fortæller formanden for klubben Flemming Jensen.

»Vi har hele tiden sagt, at vi var trygge ved at træne i Mimersparken, men vi må acceptere, at der er nogle frivillige og nogle forældre, som er rigtig bange, når der bliver skudt ved højlys dag 20 meter fra vores boldbaner. Det skaber frygt, og det må vi reagere på,« siger Flemming Jensen.

Han har talt med Københavns Politi om afviklingen af fodboldtræningen i Mimersparken, men beslutningen om at tilbyde at flytte træninger er klubbens egen og kommer i kølvandet på henvendelser fra bekymrede forældre. De bringer og henter deres børn, og trænere hjælper også med at fragte dem til og fra træning.

Hvordan har du det med, at banderne dikterer, hvor jeres børn og unge kan være?

»Jeg har det helt forfærdeligt med det. Stod det til mig, så stod vi fast og fortsatte alle aktiviteter, men vi må acceptere, at der nogle, der føler sig utrygge,« siger Flemming Jensen.

Et af de sene pigehold, som normalt spiller efter mørkets frembrud fra 18.30 til 20.00 besluttede at flytte andre træningsbaner, efter flere af pigerne blev skræmt ved lyden af skud og hylende ambulancer under en træning. Ambulancerne skulle til et gerningssted blot få hundrede meter derfra ved et hostel på Tagensvej, hvor en var dræbt og to såret.

»Vi har nogle piger, som spiller sent, og som desværre oplevede, at der var et skyderi ved Mimersparken samtidig med, at de spillede, så nu flytter de for en periode, og så kommer de tilbage, når det har lagt sig,« fortæller Flemming Jensen.

De øvrige hold, som har træningstider i dagslys, fortsætter med at spille på banerne, inden de rykker ind i Nørrebrohallen for vintersæsonen. Her var Nørrebro United i går var værter for en fodboldturnering, hvor børn tonsede rundt inde på banen, mens en af dem, der kæmper for retten til at kunne benytte boldbanerne ved Mimersparken fulgte med fra sidelinjen. Børne- og unge-træner Thomas Berg, eller 'Løven' som han bliver kaldt i klubben. Han vil allerhelst leve efter sin mantra om, at udebørn bliver robuste børn, men han anerkender, at deres daglige ‘legeplads’ bogstaveligt talt er kommet i skudlinjen i den verserende krig mellem banderne Brothas i Mjølnerparken og Loyal to familia med udspring fra Blågårdsplads.

»Det er fædre, brødre og onkler til vores unge, som er blevet dræbt. Det rykker lige pludselig tæt på, og det gør indtryk på vores børn og unge, når de ikke kan komme til fodbold, fordi politiet har spærret området af, fordi en er blevet skudt. Så jeg har fuld forståelse for de forældre og frivillige, som får lyst til at tage deres børn ud, men personligt rykker jeg ikke en meter,« siger Thomas Berg og peger entusiastisk ned på en lille gruppe drenge, som øver kampråb.

»Se, det er sådan det skal være! Vi skal have børn og unge ind i fritidsklubber. Dem, der skyder derude nu, er for sent at redde med vores klub, men vi skal ind i baggårdene og have fat i deres småbrødre, så de ikke ender i banderne. Jeg gider ikke bruge min energi på at bekymre mig om det, der foregår derude, jeg vil bruge al min energi på at skabe et bedre tilbud til de unge end LTF.«

Ikke langt hallen holdt i går den blå vogn, som udgør den mobile politistation, der efter det seneste skuddrab er rykket til Mjølnerparken. I politiet ærgrer man sig over, at Nørrebro United tilbyder at flytte hold væk fra Mimersparken.

»Vi håber, at de vil revurdere deres beslutning, og jeg håber, at de gør den om, fordi det er vigtigt for området, at det er områdets beboere, der bestemmer, og ikke bander,« sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov til TV2 Lorry fredag.

BT har været på gaden for at tale med folk om problemet

Andreas Carlsen, 35, studerende:

Andreas Carlsen, 35, studerende:»Min kæreste og jeg har besluttet, at vi ikke længere går tur ved Mimersparken med barnevognen pga. de skyderier, som har været i området. Jeg har lyst til at sige, at vi ikke vil lade os påvirke, men det gør vi alligevel. Jeg har boet her hele mit liv, og det får os ikke til at flytte, men det får os til at tænke os om.«
Andreas Carlsen, 35, studerende:»Min kæreste og jeg har besluttet, at vi ikke længere går tur ved Mimersparken med barnevognen pga. de skyderier, som har været i området. Jeg har lyst til at sige, at vi ikke vil lade os påvirke, men det gør vi alligevel. Jeg har boet her hele mit liv, og det får os ikke til at flytte, men det får os til at tænke os om.« Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Min kæreste og jeg har besluttet, at vi ikke længere går tur ved Mimersparken med barnevognen pga. de skyderier, som har været i området. Jeg har lyst til at sige, at vi ikke vil lade os påvirke, men det gør vi alligevel. Jeg har boet her hele mit liv, og det får os ikke til at flytte, men det får os til at tænke os om.«

Kamilla Amstrup, 27, elektriker:

Kamilla Amstrup, 27, elektriker:»Jeg arbejder lige omme bag ved Mjølnerparken og registrerer det mest ved, at der er meget mere politi til stede på gaderne, og at der er flere grupper af unge, som hænger ud rundt omkring. Det gør mig ikke utryg. Jeg har ikke lyst til at lade mig skræmme, så jeg går og cykler, hvor jeg plejer.«
Kamilla Amstrup, 27, elektriker:»Jeg arbejder lige omme bag ved Mjølnerparken og registrerer det mest ved, at der er meget mere politi til stede på gaderne, og at der er flere grupper af unge, som hænger ud rundt omkring. Det gør mig ikke utryg. Jeg har ikke lyst til at lade mig skræmme, så jeg går og cykler, hvor jeg plejer.« Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg arbejder lige omme bag ved Mjølnerparken og registrerer det mest ved, at der er meget mere politi til stede på gaderne, og at der er flere grupper af unge, som hænger ud rundt omkring. Det gør mig ikke utryg. Jeg har ikke lyst til at lade mig skræmme, så jeg går og cykler, hvor jeg plejer.«

Pernille Lorentzen, 35, pædagog:

Pernille Lorentzen, 35, pædagog:»Min kæreste er født og opvokset på Nørrebro, vi elsker Nørrebro, men vi er begyndt at tale om, om vi skal væk. Hvad er det for et liv, vores børn får her? Måske bliver de ikke bandemedlemmer, men måske gør deres venner? Vi vil så gerne sige, at vi ikke vil lave om på vores liv, men vi er også nødt til at se realistisk på det, der sker omkring os. Forleden skulle jeg hjem fra Rigshospitalet om aftenen med barnevogn, og jeg endte med at løbe gennem Nørrebro, fordi jeg ikke følte mig tryg.«
Pernille Lorentzen, 35, pædagog:»Min kæreste er født og opvokset på Nørrebro, vi elsker Nørrebro, men vi er begyndt at tale om, om vi skal væk. Hvad er det for et liv, vores børn får her? Måske bliver de ikke bandemedlemmer, men måske gør deres venner? Vi vil så gerne sige, at vi ikke vil lave om på vores liv, men vi er også nødt til at se realistisk på det, der sker omkring os. Forleden skulle jeg hjem fra Rigshospitalet om aftenen med barnevogn, og jeg endte med at løbe gennem Nørrebro, fordi jeg ikke følte mig tryg.« Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Min kæreste er født og opvokset på Nørrebro, vi elsker Nørrebro, men vi er begyndt at tale om, om vi skal væk. Hvad er det for et liv, vores børn får her? Måske bliver de ikke bandemedlemmer, men måske gør deres venner? Vi vil så gerne sige, at vi ikke vil lave om på vores liv, men vi er også nødt til at se realistisk på det, der sker omkring os. Forleden skulle jeg hjem fra Rigshospitalet om aftenen med barnevogn, og jeg endte med at løbe gennem Nørrebro, fordi jeg ikke følte mig tryg.«

Camilla Bang, 30, musiker:

Camilla Bang, 30, musiker:»Jeg ser mere politi på gaderne og hører helikopteren, men jeg føler mig ikke utryg. Jeg tænker kun over, hvor jeg går om aftenen. Jeg synes faktisk, det er blevet et rigtigt godt område herude, der er gode kræfter, som kæmper for at gøre noget godt for Nørrebro, så det her kan ikke få mig til at flytte. Jeg bliver, til det er overstået.«
Camilla Bang, 30, musiker:»Jeg ser mere politi på gaderne og hører helikopteren, men jeg føler mig ikke utryg. Jeg tænker kun over, hvor jeg går om aftenen. Jeg synes faktisk, det er blevet et rigtigt godt område herude, der er gode kræfter, som kæmper for at gøre noget godt for Nørrebro, så det her kan ikke få mig til at flytte. Jeg bliver, til det er overstået.« Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg ser mere politi på gaderne og hører helikopteren, men jeg føler mig ikke utryg. Jeg tænker kun over, hvor jeg går om aftenen. Jeg synes faktisk, det er blevet et rigtigt godt område herude, der er gode kræfter, som kæmper for at gøre noget godt for Nørrebro, så det her kan ikke få mig til at flytte. Jeg bliver, til det er overstået.«