Det er en gåde, hvad der skete, da to kammerater for syv dage siden stævnede ud i en jolle på Roskilde Fjord. Den ene forsvandt, og den anden sidder i dag varetægtsfængslet. Nu står broderen til den forsvundne Tawob Khoshival frem.

I syv dage har familie, venner og frivillige organiseret en civil eftersøgning af den 22-årige Tawob Khoshival, som forsvandt under mystiske omstændigheder lørdag 14. oktober under en sejltur med en kammerat. De var stævnet ud i en jolle fra Kronprins Frederiks Bro i Roskilde Fjord nær Frederikssund, da der omkring kl. 16.00 pludselig udbrød brand i motorrummet. Den 22-årige kammerat reddede sig i land, men Tawob Khoshival blev ikke fundet.

Hans lillebror Shahab Khoshival undrer sig i dag over flere detaljer i sagen.

»Der er nogle ting, som ikke giver mening for mig. Min bror kan ikke svømme. Det ved alle. Hans kammerat sejler altid ud med sin hund, men det gjorde han ikke den dag. Min bror har altid sin telefon på sig, men det havde han ikke den dag. Den lå i kammeratens bil. Det virker mærkeligt,« siger Shahab Khoshival.

Den 22-kammerat er afskåret fra at svare. Han sidder i dag varetægtsfængslet, sigtet for brandstiftelse og for at bringe andres liv i fare. Politiet tror, at han selv satte ild til sin båd for at begå forsikringssvindel, men det nægter den 22-årige.

»Jeg ved ikke, hvad der skete derude. Politiet siger, at det er påsat en brand for at lave forsikringspenge, men min storebror ville aldrig gå med til at lave forsikringssvindel. Det ved jeg, han ikke ville,« siger Shahab Khoshival.

Han er blandt initiativtagerne til en privat eftersøgning. Politiet har tidligere søgt med hundepatruljer, vandscootere og helikopter over fjorden, men da de efter tre dage indstillede eftersøgningen, begyndte familie og venner i stedet at organisere deres egen via Facebook-gruppen 'Eftersøgning: Tawob Khoshival' med hjælp fra gruppen 'Forsvundne Personer'. Hver dag mødes op mod 40 frivillige ved Strandgrillen i Frederikssund, hvor de koordinerer søgninger langs fjorden, i kajakker og med frivillige dykkere. Mere end 13.000 kroner er samlet ind til formålet.

Hver dag mødes op mod 40 frivillige ved Strandgrillen i Frederikssund, hvor de planlægger den civile eftersøgning af den forsvundne Tawob Khoshival.
Hver dag mødes op mod 40 frivillige ved Strandgrillen i Frederikssund, hvor de planlægger den civile eftersøgning af den forsvundne Tawob Khoshival.
Vis mere

»Jeg er virkelig taknemmelig over, at så mange mennesker har ofret hele deres efterårsferie på at hjælpe os. Det er de samme mennesker, som er kommet dag efter dag. Det er helt ubeskriveligt at se den kæmpestøtte, vi har fået. Både fra min storebrors venner og folk, min familie slet ikke kender,« siger Shahab Khoshival.

Familien, der stammer fra Afghanistan, tæller seks søskende og deres forældre, som i dag er knuste.

»Min mor er i chok. Jeg tror ikke, det rigtigt er gået op for hende. Uvisheden er den hårdeste for os. Vi ved ikke, om der går en dag, en uge eller et år, inden vi får sagen afsluttet. Politiet har stoppet deres søgning, men vi kører videre. Vi tror stadig, at vi finder ham i live. Det er vore håb,« siger Shahab Khoshival.

Den 22-årige kammerat blev først løsladt efter grundlovsforhøret, men den kendelse omstødte Landsretten, så han nu sidder fængslet frem til 10. november. Han nægter sig skyldig i sigtelserne.