Dykkere fortsatte i denne uge indsatsen for at finde Kim Walls arme. Drabschefen og Rigspolitiets Hundetjeneste er forventningsfulde

Dykkere blev mandag sendt i havet for at lede efter de manglende ligedele, som formentlig fortsat befinder sig et sted i Øresunds dyb. Kim Walls arme og de telefoner, som politiet mener, Peter Madsen har smidt overbord.

De første dage gav intet. Specialtrænede svenske sporhunde blev sejlet ud i gummibåde i Køge Bugt. Dykkere blev sendt i havet. Uden held. Men pludselig forrige fredag - nøjagtig otte uger efter ubådskaptajnen Peter Madsen blev anholdt og sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall - gav den månedlange eftersøgning efter hendes lig resultat. På 10-12 meter dybde fandt dykkerne en pose med Kim Walls tøj, en pose med et hoved og to ben, surret sammen med strip, som siden viste et dna-match med den svenske journalist.

Fundet var ikke kun et gennembrud for ubådssagen, men også for hvad de såkaldte ‘lighunde’ er i stand til i efterforskningsregi, og det giver politiet en tyrkertro på, at man også finder de to arme, som fortsat mangler. Mandag sendte Københavns Politi i samarbejde med Forsvaret atter dykkere i havet og fortsætter foreløbigt søgninger til havs uden bagkant.

»Jeg kender hundenæser og ved, hvad de er i stand til at få færten af, og derfor har jeg insisteret på at fortsætte med at dykke, som vi har gjort. Vi har afgjort troen på, at vi også finder de resterende ligdele. Ellers havde vi ikke dykkere ude. Hvor længe vi bliver ved er en afvejning, vi foretager i samarbejde med dykkerne,« siger drabschef Jens Møller.

Søger I også efter Peter Madsen og Kim Walls mobiltelefoner?

»Ja, dykkerne er naturligvis også orienteret om, at de fortsat mangler, og de indgår også i vores søgeplan.«

Danske politi har tidligere lånt to svenske sporhunde, en schæfer og en labrador, som er specialtrænet i at reagere på færten af døde mennesker på ned til 40 meters dybde. Normalt gør de sig mest i roligt vand Sveriges mange søer og skærgårde, og de anderledes vilde strømforhold i Øresund gjorde, at man først havde heldet med sig, da man udvidede søgekredsen betragteligt. Næsten en kilometer fra det sted, hvor hundene markerede på vandet, fandt dykkerne ligdele forrige fredag.

(ARKIV) KÖPENHAMN 2017-08-30 Två svenska polishundar assisterar i veckan den danska polisen i sökandet efter kroppsdelar i Kögebukten. Svensk polis har specialtränade likhundar för sökning på vatten. Dessa efterforskningar planeras ta två dagar. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Scanpix 2017)
(ARKIV) KÖPENHAMN 2017-08-30 Två svenska polishundar assisterar i veckan den danska polisen i sökandet efter kroppsdelar i Kögebukten. Svensk polis har specialtränade likhundar för sökning på vatten. Dessa efterforskningar planeras ta två dagar. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Scanpix 2017) Foto: 50090 Johan Nilsson/TT (arkiv).
Vis mere

»Vi kan konstatere, at vi har skullet udvide søgekredsen ikke bare 200-500 meter, hvorfra hundene har markeret, men op til en kilometer. Det har været en øjenåbner for både os og for vores svenske kolleger, at færten kan bæres så langt. Det er erfaringer, vi kan tage med os fremadrettet i kommende sager,« siger Jens Møller.

Leder af Rigspolitiets Hundetjeneste John Jensen fortæller, at hundene undervejs har markeret tre steder på Øresund. De geografiske punkter har man kombineret med strømforhold, temperatur og vejrforholdet mellem 10. og 11. august, hvor Kim Wall forsvandt. Derfra har man så regnet ud, hvor ligdelene kunne befinde sig i dag.

»Hunden lugter ikke gennem vandet, men færten fra ligdelene stiger op gennem vandet, så det er kun et spørgsmål om, hvornår og hvor hundene får færten. Vi ved fra søgninger på land, at lugt kan flytte sig flere meter gennem musegange og via trærødder, og med de strømforhold der i Øresund, er det simpelthen imponerende, at det er lykkedes at gøre de her fund. Det er dygtige hundenæser, dygtige dykkere og generelt stærkt efterforskningsarbejde. Det er erfaringer, vi tager med os videre,« siger John Jensen.

Også han tror, at politiet finder de resterende dele af Kim Walls lig.

»Jeg tror, at man finder dem. Det håber jeg, ikke kun efterforskningsmæssigt, men også for familien, så man rent etisk kan få sat et punktum.«