Både politiet i Nordjylland, Fyn, Bornholm og Midtsjælland ser på uopklarede drabssager efter DNA-fund i tre gamle drab.

Drabssager over hele landet bliver nu åbnet efter, at Københavns Politi har fundet DNA-spor i tre gamle drabssager.

Nordjyllands Politi vil nu åbne efterforskningen i to uopklarede gamle drabssager efter den københavnske succes - herunder den grønlandsk kvinde Karmella Marie Victorie Thala Biancosom, der 5. juli 1995 blev fundet myrdet på en legeplads i Aalborg og den 46-årige elektriker Finn Jensen, der blev fundet dræbt i en grøft uden for Aalborg, efter han havde været på casino om natten den 7. december 1996, hvor han havde pralet af sine penge.

- De to mord er begge uopklarede, og nu vil vi kigge på om der er nogle mulige dna-spor, som vi kan få fat i ved hjælp af den nye DNA-teknik. Det er klart, at den succes vores københavnske kollegaer har haft får os til at gøre nogle tanker, så derfor har vi diskuteret hvilke mulige uopklarede sager, som vi har her til morgen, siger politikommissær Lars Nørskov Jørgensen fra Nordjyllands Politi.Også hos Fyns Politi vil drabschefen man gerne høre nærmere om den københavnske succes.

- Vi har flere uopklarede drab, der går op til 40 år tilbage selv om ingen er inden for de sidste ti år. Nu skal vi først have se om, der er nogle effekter i drabssagerne, som vi kan bruge til at lave tekniske DNA-spor fra. Men det her er bestemt interessant, siger drabschef Jack Liedecke.

Og på Bornholm har man hele tre uopklarede drab siden 1990. De har nu valgt at genåbne en af de uopklarede sager - det drejer sig om drabet på den 51-årige servitrice Connie Birgitte Svendsen i 1997. Men efter ny dna-teknologi og flere tip fra borgere, har Bornholms Politi valgt at genåbne sagen.

- Vi genåbner drabet på Connie Svendsen. Dels på grund af nye muligheder for at finde dna-spor af gerningsmanden, og dels fordi vi har fået 10 tip efter en tv-udsendelse for et par måneder siden«, siger politikommissær Peter Jørgensen til Ritzau ifølge pol.dk.

Nye muligheder for at trække DNA materiale ud af gamle spor betyder også, at drabsefterforskerne hos Midt- og Vestsjællands Politi tager seks uopklarede drabssager frem fra arkivet for at kigge på dem igen. Det drejer sig om drabene på Bente Pedersen, Ole Svend Harry Ibsen, Ole Victor Larsen, Birthe Dannemann Jensen, Alice Kansiimes og Astrid Beatrice Mortensen.

- Teknikken til at sikre DNA materiale er blevet forbedret, og det er blevet muligt at få brugbart DNA ud af selv meget små mængder spyt eller andre biologiske, spor som en gerningsmand har efterladt, fortæller Ove Pedersen, der er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet.

Midt- og Vestsjællands Politi ligger inde med flere uopklarede drabssager, og selv i den ældste sag, der er helt tilbage fra 1967, er Ove Pedersen optimistisk.


- Hvis de spor vi sikrede dengang har været pakke og opbevaret rigtigt, er der mulighed for, at vi kan finde nye spor, der kan lede os i retning af en gerningsmand, og kan vi sætte et navn på ham, kan han godt regne med, at vi kommer og henter ham, siger Ove Pedersen.

Her er de seks genåbnede sager fra Midt- og Vest Sjællands Politi:

Drab på 33-årig lærerinde

Den 27. maj 1967 kl. 09.20 blev en 33-årig lærerinde fundet dræbt i en lejlighed på Brogade 7 i Holbæk

Drab/vold med døden til følge på 40-årig mand

Lørdag den 13. aug. 1988 mellem kl. 03.30-03.40, blev en 40-årig mand dræbt ved en jernbaneoverskæring i Jyderup

Drab på 75 årig landmand og efterfølgende ildspåsættelse af ejendommen.

Lørdag den 1. okt. 1988 mellem kl. 22.00-23.28, blev en 75-årig landmand dræbt, og der blev efterfølgende sat ild på ejendommen, Drusbjergvej 3, Østervang, i Sj. Odde.

Drab på 35 årig kvinde – forsvundet fra bopælen og fundet dræbt i branddammen

Natten mellem den 25. og 26. april 1997 forsvandt en 35-årig kvinde fra sin bopæl. Hun blev den 1. januar 1998 fundet dræbt i en branddam ved Tågerødvej 2, i Herfølge

Drab på 36. årig prostitueret kvinde

Den 6. september 1997 kl. 18.15, blev en 36-årig prostitueret fundet dræbt på Holbækvej 142, i Haraldssted, i Ringsted

Drab på ældre kvinde og efterfølgende ildspåsættelse af ejendommen

Natten til søndag den 24. januar 1999 blev en ældre kvinde dræbt, og der blev efterfølgende sat ild på ejendommen, Sønderlundsvej 46 i Roskilde.