Danmarks håndboldherrer vandt søndag aften et historisk VM for tredje gang i træk, og med på lægterne i Stockholm sad kronprins Frederik.

Men sådan var det ikke i november, da håndboldkvinderne spillede deres første finale i 18 år – hvor kronprinsen kun sendte støtte virtuelt, hvilket blev kaldt »påfaldende« af kongehuskommentator Kim Bach hos Ekstra Bladet.

Fravalget vækker også opsigt hos Enhedslistens ligestillingsordfører, Rosa Lund i den seneste udgave af B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen'.

»Det er pudsigt, når nu kongehuset som institution gør meget ud af at snakke om ligestilling,« siger hun.

Særligt Kronprinsparret er gået ind i kampen om ligestilling.

Kronprinsesse Mary har protektorater, der blandt andet sender hende ud i verden for at kæmpe for pigers rettigheder. Mens Kronprinsen aldrig har lagt skjul på, at hans hjerte banker for sport.

Men der er et sted, hvor ligestillingskampen halter for kongehuset, mener Rosa Lund.

»De glemmer, at der er et problem med ligestilling i sportsverdenen,« siger hun og forklarer, at løn og opmærksomhed udgør de store forskelle i ligestillingskampen blandt sportsfolk.

Der skal gøres op med det såkaldte 'drengesport' og 'pigesport', og her er det vigtigt, at børn har forbilleder, hvor særligt kvindefodbold bliver fremhævet af ordføreren.

Faktisk ser Rosa Lund, der gentagne gange i programmet fortæller hun er republikaner, helst, at kongehuset ikke sad med på tribunerne.

Men ud fra et ligestillingsperspektiv er der kun en måde, det kan lade sige gøre.

»Når nu de prioriterer at komme til de mandlige sportsevents, så burde de også prioritere at komme til kvindernes.«

Også på de sociale medier går stereotyperne om sportsgrene igen for kongehuset – hvor drengene er iført fodboldtrøjer, og pigerne ikke er på billederne.

Kongehuset har derfor en pligt til at bryde med de traditionelle stereotyper omkring sportsgrene, mener Rosa Lund.

»Repræsentationen betyder noget. Det betyder noget for små piger, der gerne vil gå til fodbold at se kvinder spille og se kvinder på sociale medier i fodboldtrøjer.«

Ifølge Rosa Lund skal kongehuset i fremtiden være bedre til at vise, hvad de siger – for det ville klæde dem.

»Deres fine ord er jo nødt til at være fuldt op med handling. I hvert fald hvis man skal tro på, at de mener det med ligestillingen.«