Skuespilleren modtog og takkede mandag Dronningen for ridderkorset af 1. grad

For tre år siden modtog Sofie Gråbøl ridderkorset, men den populære skuespiller har åbenbart gjort sig så godt bemærket, at hun allerede er blevet ’opgraderet’ til at være ridder af 1. grad af Dannebrogordenen, som altså er endnu finere.

5. december blev den nye titel offentliggjort, men først mandag var den 48-årige Gråbøl på Amalienborg for at takke Dronningen for hædersbevisningen.

Sidste år fortalte Sofie Gråbøl om dengang, hun modtog ridderkorset – dagen efter hun var blevet udskrevet fra hospitalet.

»Jeg forstår stadig ikke, hvordan det lykkedes mig at få noget pænt tøj oven på alle de bandager og få stablet mig sammen til at komme ind på Amalienborg,« forklarede hun BT om oplevelsen, der fandt sted, efter hun havde været i behandling for brystkræft.

Nærvær og viden

»Pludselig er du under fire øjne med Dronningen. Når jeg tænker på, hvor mange hun må have taget imod den dag, hvor hun har mønstret det samme nærvær og den samme forberedelse og viden om hver enkelt, så synes jeg, det var ret fantastisk. Vi havde en rigtig fin samtale, og jeg fik takket hende. Bagefter tænkte jeg, at livet godt nok er mærkeligt. Det var sådan noget, man kunne have drømt og kunne have snakket godt og grundigt med sin psykoanalytiker om bagefter. Det ridderkors sad i øvrigt lige præcis hér, hvor min cancer blev opdaget,« fortalte hun.

Sofie Gråbøl begyndte sin skuespilkarriere i 1986, hvor hun havde en birolle i filmen ’Oviri’. Samme år slog hun igennem i filmatiseringen af ’Barndommens gade’. Siden har hun medvirket i en lang række film og tv-serier – blandt andet ’Taxa’ og ’Nikolaj og Julie’. Det var dog især rollen som den sweater-bærende Sarah Lund i ’Forbrydelsen’, der førte til hendes store internationale gennembrud. Siden har Gråbøl blandt andet medvirket i den stortanlagte britiske tv-serie ’Fortitude’.

Sofie Gråbøl bor i centrum af København med sine to børn, Bror og Gudrun.