Den ene kunne være naboens datter. Den anden døde ung efter en tilværelse med stoffer og sprut. Men begge har de på ny gjort soulmusik til allemandseje.

I en tid hvor musikbranchens store kanoner græder salte tårer over nedadgående pladesalg på katastrofekurs, skyder den britiske sangerinde Adele raketfart opad.

Hun har vippet Amy Winehouse af pinden som dette århundredes bedst sælgende artist i England.

Men de to sangerinder har ikke kun haft en placering som bedst sælgende britiske kunstner til fælles.

Først det åbenlyse: de starter begge med A, har kæmpe succes og store stemmer. Og så kommer de to damer begge fra Nordlondon og har en forkærlighed for 60’ernes udtryk. Både når det kommer til musikken og deres stil - vide skørter, sort eyeliner og højt hår.

Og mest fascinerende af alt, har de været med til at sætte soul-musikken på gennemsnitslytterens musikalske verdenskort.

Amy var den første. Hun bragede for alvor ind i briternes hjerter, da hun udgav sit andet album ‘Back to Black’ i 2006, der indtil videre har solgt 3,3 millioner eksemplarer. Og også i USA og resten af Europa har vi nynnet næsten samstemmigt med på ‘Rehab’ og ‘You know I’m no good’.

Adele førte genren og stilen videre i sin egen version, da hun udgav debutalbummet ‘19’ i begyndelsen af 2008. Med samme kantede og soulede stemme, Amy var så elsket for. Ligheden er Adele selv opmærksom på og skrev i et blogindlæg lige efter Amys død 23. juni i år:

- Amy banede vejen for musikere som mig og fangede folks interesse for britisk musik igen (...). Jeg er taknemmelig for at blive inspireret af hende.

Men så stopper sammenligningen mellem de to damer vist også.

Amy Winehouse døde i en alder af 27 efter et liv på kanten med sprut, stoffer og skandaler på forsiderne. Sådan er Adele ikke.

- Adele har en livsstil man gerne vil efterligne. Hun er ikke destruktiv og mørk i sindet, forklarer Rune Skyum Nielsen, journalist og musikanmelder, i Go’Morgen Danmark.

Og det er den essentielle forskel på de to damers liv ved siden af musikken, der gør, at der på så kort tid har været plads til at de begge har fået så stor succes med samme genre.

- Adele havde ikke fået samme succes for fire, fem år siden. Vi er i en krisetid, og vi vil gerne kunne se de mennesker i øjnene, som vi ser op til. Det samme sker herhjemme med Rasmus Seebach, der også har slået alle salgsrekorder for tiden. Han er den, du hilser på på gaden. Han er ikke Nik og Jay, der flyver i deres eget univers, forklarer han.

Adeles anden plade ‘21’ har indtil videre solgt 3,4 millioner eksemplarer. 65.000 i Danmark, hvilket er imponerende for en britisk sangerinde, vi ikke kendte så meget til i forvejen. Desuden er hun i hjemlandet nomineret til seks grammyer - Amy vandt i 2008 fem af slagsen for sit andet album.