Jim Lyngvild har efterhånden slået sit navn fast, når det handler om kultur, og kendissen kan nævne en lang række steder i Odense, han elsker at besøge.

Kulturoplevelser, kongegrave og kuriositeter – og en særlig gåtur, som han mener, ikke mange odenseanere kender til. Han afslører både de mere gængse oplevelser, sammen med hemmeligheder, som byens beboere måske ikke engang kender, så hæng på.

Foto: Foto: Visit Odense
Vis mere

Når Jim Lyngvild er i Odense, så besøger han gerne kælderen under Skt. Knuds Kirke. Der gemmer sig ikke én, men flere grave, han synes er interessante.

»Det er jo selvfølgelig Knud den Helliges knogler, jeg godt kan lide at se, men det er jo også de andre grave. Jeg ved ikke, om alle er klar over det, men der er jo en del kongegrave med både Erik Lam og kong Christian 2. Der er helt fantastisk i den kælder.«

Foto: Foto: Finn Wraae/ Magiske Dage
Vis mere

Det er dog ikke kun i kongerækken, Lyngvild kan finde glæde og glade dage i Odense. Han mener, den forestående festival Magiske Dage er helt fænomenal.

»Her er der endelig noget for nørderne. Noget, der ikke kun er for de pæne piger, og det er jo et fantastisk tiltag, som tidligere hed Harry Potter Festival og virkelig kommer den gruppe i møde.«

Foto: Foto: Claus Fisker/ Ritzau Scanpix
Vis mere

Danmarks bedste zoologiske have ligger i Odense, hvis man spørger Jim Lyngvild. Titlen får haven af flere gode grunde.

»Det er ikke den største zoologiske have eller den med flest dyr, men den er hyggelig. Jeg synes simpelthen, det er så hyggeligt at gå en tur derinde, og man opdager noget nyt hver gang.«

Foto: Foto: Visit Odense
Vis mere

Jim Lyngvild elsker også at tage en gåtur i Den Fynske Landsby. Hvis vejret er godt, så er det et af de steder, han holder af at bruge tid i Odense.

»Især om sommeren synes jeg, det er et vildt dejligt sted at gå en tur. At få en fornemmelse af, hvordan det var at leve i en landsby dér for 150 år siden.«

Foto: Foto: Google Maps
Vis mere

»Ikke mange mennesker er klar over det, men Odense har jo sin egen vaskeægte vikingeborg ved Nonnebakken. Der er ikke mange byer, der har en vikingeborg rejst af Harald Blåtand lige i centrum,« siger Jim Lyngvild videre.

Borgen lå under det, der i dag kaldes Nonnebakken, og det sidste, man kan se af den, er den bakke, som Odd Fellow-logen ligger på. Derudover er der placeret nogle sten i Giersing Realskoles skolegård, som viser borgmurenes placering.

Foto: Foto: Ditte Valente / Ritzau Scanpix
Vis mere

Udover at have en af landets bedste zoologiske haver, mener Jim Lyngvild også, at Odense har en af de bedste antikvitetshandlere nemlig Damgaard-Lauritsen i Klaregade, som han besøger ofte.

»Jeg køber alt muligt der. Sølvbægre og især smykker får jeg derfra. Det er en helt fantastisk butik,« siger han om Margit Damgaard og Jesper Lauritsens berømte butik.

Foto: Foto: Ann-Sophie Gertrud Holm
Vis mere

»Hos Faraos Cigarer kan man jo se de vildeste ting som orkmasker og alt muligt underholdende. Der kan jeg godt lide at gå ind. Ikke fordi jeg køber noget, men bare for at kigge og blive inspireret,« lyder det videre fra Lyngvild.

Tidligere har han også været en ivrig gæst i det, der hed Dragons Lair i Odense. Igen hylder han nørderne, der søger andre og meget interessante ting.

Foto: Foto: Google Maps
Vis mere

Et sted, hvor Jim Lyngvild dog altid ender med at købe noget, er ved et andet odenseansk skjult skattekammer. Det er nemlig Fyns Antikvariat, en kæmpe handel for brugte bøger, der ligger omme i en baggård ved Østre Stationsvej.

»Det er et slaraffenland, og om det så er en bog om fluefiskeri eller gamle konger, så finder jeg altid noget godt at tage med hjem,« siger kendissen.

Foto: Foto: Villa A
Vis mere

Hvis Jim Lyngvild skal overnatte i Odense, er hans yndlingssted Hotel Villa A. Et sted, der ligger tæt op ad en af Lyngvilds yndlingsgåture i et skjult kvarter, som mange sikkert ikke er klar over ligger der.

»Hos Hotel Villa A har de ikke så mange værelser, men det er virkelig et dejligt sted at overnatte, og de er så søde, dem, der arbejder der. En ny perle i Odense.«

Foto: Foto: Google Maps
Vis mere

Og nu kommer vi til en af byens helt store hemmeligheder, som Jim Lyngvild mener flere burde få øjnene op for. Bag ved Ansgar Kirke ligger det kvarter, som hedder Gerthasminde, men som i folkemunde kaldes det engelske kvarter.

»Når Morten (Paulsen, Jim Lyngvilds partner, red.) og jeg så har overnattet på Villa A, så kan vi godt lide at gå en tur i det engelske kvarter. Det er ikke alle, der ved, at det ligger der, men det er det mest hyggelige område med fin arkitektur og små haver, man kan nyde,« lyder Lyngvilds sidste bud på et besøgsmål i den fynske hovedstad.