Inflationen ramte i marts hele 5,4 procent. Det er den største stigning i forbrugerpriserne i over 35 år.

Til sammenligning lå inflationen i Danmark på 4,8 procent i februar, som var det højeste niveau siden slutningen af 1980erne.

Det bliver altså dyrere og dyrere at være dansker. Priserne banker i vejret i supermarkedet, elregningen er eksploderet, og det koster nu det meste af en almindelig dagløn at fylde tanken på bilen.

Mandagens tal fra Danmarks Statistik viser, at de i forvejen rekordhøje priser er steget endnu mere.

»Det er virkelig noget, der kan mærkes hos de danske forbrugere,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til B.T.:

»Tallet er ikke langt fra det, vi havde forestillet os. Så ja, det kommer desværre ikke som den store overraskelse.«

I gennemsnit er varer steget med 8,1 procent det seneste år.

Her er det især prisstigninger på el, brændstof, fødevarer og gas, der resulterer i den højeste årsstigning siden januar 1983.

»Det er i høj grad energipriserne, der virkelig trækker tallet op. Men det er også mere bredt, at inflationen gør sig gældende. Uden prisstigningerne på energi- og fødevarer er inflationen 3,2 procent,« siger Las Olsen.

»Og det er også voldsomt meget. Så sent som slutningen af sidste år lå det tal nede ved 1,5 procent. Så det er virkelig accelereret.«

Derfor bliver det dyrere at være dansker. Og det vil kunne mærkes hos danskerne, at deres løn bliver mindre værd, fortæller Las Olsen.

»Det må man se i øjnene, når inflationen er så høj. Og der er naturligvis meget forskel på, hvor meget man mærker det. Hos offentligt ansatte for eksempel, kommer lønstigningerne med forsinkelser, og det kan virkelig mærkes,« siger han og fortsætter:

»Vedvarende inflation skal afspejle sig i lønningerne. Og det vil også være min forventning, at det kommer til at ske.«

I forlængelse heraf fortæller han, at der i årene forud for coronakrisen næsten ingen prisstigninger var.

»Det er heller ikke 'normalen'. Så jeg tror, at vi skal tilbage til en verden, hvor priserne stiger. Meget af den her høje inflation vil forsvinde igen, men ikke det hele,« siger han.

»Så det skal man naturligvis have med, når man fremover skal forhandle løn.«