Lyt til artiklen

Real Madrid har tabt to ud af de tre første ligakampe, og superstjernen Cristiano Ronaldo er på kant med ledelsen.

Han indledte forsigtigt. - Jeg har min klare holdning. Men jeg kan ikke altid sige, hvad jeg tænker. Ellers ender det på forsiderne af aviserne i morgen.

Cristiano Ronaldo smilede til sidemanden, Formel 1-køreren Jenson Button, ved et event forleden for urmærket Tag Heuer i Madrid. Men så smed Ronaldo alligevel bomben.

- Hvis jeg stod i spidsen for det, så havde jeg måske gjort tingene anderledes. Hvis præsidenten synes, vi skal hente de spillere, vi har gjort og lade andre gå, så må vi respektere og støtte hans beslutninger.

Man skulle være enøjet og ekstremt naiv for ikke at læse en vis form for kritik af Real Madrids indkøbsstrategi og ikke mindst frasalg i løbet af sommerens transfervindue. Og så endda kritik rettet af klubbens vigtigste spiller og største stjerne.

Cristiano Ronaldo sagde stadig ikke eksakt, hvad han tænkte, for så var han nok endt i større problemer hos Real Madrid-præsident Florentino Pérez. Han har også siden hævdet, at hans ord blev misfortolket. Men folk omkring Ronaldo har i hvert fald sørget for at lække hans enorme utilfredshed med, at klubben i sommerens løb solgte to profiler i Ángel Di María (til Manchester United) og Xabi Alonso (til Bayern München).

Den anden vej er kommet spillere som VM-topscorer James Rodriguez og den tyske guldvinder Toni Kroos. Men det, Real Madrid har sagt farvel til, kan ikke bare erstattes med andre kvalitetsspillere. For det var også lederskab, fællesskab og bærende spillere, som Real Madrid valgte at sælge til stor undren for både fans, presse og tydeligvis også internt i spillertruppen.

Sidste sommer solgte Real Madrid Mesut Özil (til Arsenal), som sæsonen forinden havde stået for 29 assist i ligaen. Mere end nogen andre i La Liga. Det salg mødte også massiv kritik, men Real Madrid vandt trods alt Champions League i sidste sæson, og Gareth Bale trådte i karakter som den kampafgørende spiller, Özil var.

Nu stikker problemerne langt dybere, og det var tydeligt for alle, der så Real Madrids 1-2 nederlag lørdag til byrivalerne og mestrene Atlético Madrid.

- Real Madrid har Toni Kroos, James Rodriguez og Luka Modric på den centrale midtbane. Ingen af dem med den nødvendige defensive tyngde. Balancespilleren mangler, og det blev udstillet så groft mod Atlético, at det næsten gjorde ondt i øjnene, forklarer fodboldredaktør på El País, Diego Torres, til BT.

- Ved Atléticos 2-1-mål stormer Toni Kroos ud til Griezmann på kanten, som med sin speed går forbi Kroos, og så mangler der en til at følge med Turan. Faktisk har Atlético to mand udækket inde i feltet ved 1-2. Xabi Alonso havde aldrig forladt sit område og sin mand for at satse på en tackling på kanten. Og hans lederevner gjorde, at resten stadig ville være opmærksomme på huller. Der mangler en defensiv ankermand, forklarer Diego Torres.

Der er blot spillet tre kampe i ligaen hidtil, men der er bål og ballade i hovedstaden efter to nederlag og blot én pligtsejr over Cordoba i premieren. Siden tre-point-systemet blev indført, har intet hold vundet La Liga med to nederlag i de første runder, og det kaos, der i øjeblikket præger Real Madrid, forsvinder nok ikke lige med det samme.

For ikke nok med, at Cristiano Ronaldo kradsede lidt i overfladen med sine udtalelser forleden, så er det begyndt at rumle med rygter om et comeback til Premier League enten til Manchester United eller Chelsea. I Madrid kan de let slå det hen som engelske tabloide pressespekulationer, men noget tyder på, at Ronaldos superagent, Jorge Mendes, er ved at afsøge markedet for næste destination til Ballon d’Or-vinderen, selv om Ronaldo så sent som sidste år forlængede til 2018.

Det er i hvert fald logisk, hvis magtfulde Jorge Mendes har diskuteret Ronaldos situation med Jose Mourinho. Chelsea-manageren er både bedste venner og ikke mindst en del af Mendes-klientellet.

Ángel Di María gav før sin United-debut i weekenden også næring til flere Ronaldo-spekulationer.

- Jeg taler tit med ham, og jeg ved ikke, hvor længe han kan holde det ud i Madrid, sagde Di María til Radio América.

Nike kunne i hvert fald godt drømme om at fjerne deres topnavn fra Adidas-klubben Real Madrid og se ham rykke over til Manchester United.

Transfervinduet er dog slet ikke åbent endnu, så Cristiano Ronaldo er foreløbig bundet til de forsvarende Champions League-mestre, og man kan heller ikke med sikkerhed konkludere, at Ronaldo smutter ved første lejlighed.

Real Madrids nye spillestil gør dog betingelserne sværere for tempomonstrene Gareth Bale og Cristiano Ronaldo. I anden halvleg mod Atlético var de nærmest statister placeret ude på kanterne uden reel indflydelse på kampen.

- Med de nye spillere har Carlo Ancelotti (Real-træner) lagt an til, at man flytter presspillet længere op, fordi midtbanen ikke længere har de samme defensive kvaliteter. Men det gør, at der bliver mindre plads at løbe på for Ronaldo og Bale. Man mangler Di Marías temposkift og blik for chancerne, forklarer Sid Lowe, forfatter bosiddende i Madrid og ekspert på spansk fodbold.

Han mener, at spillerne har svært ved at passe ind i det nye system.

- Madrid spiller nærmest en 4-2-4, og hvor de i sidste sæson havde stor succes med at ramme modstanderne på kontra, så spiller de på en anden måde nu. Der mangler defensiv balance, og Di Marías fravær gør ondt, det, synes jeg, er tydeligt. Det overordnede problem er, at alt bliver blæst ud af proportioner, når det handler om Real Madrid, så lige nu er det bare et stort kaos. Der er aldrig arbejdsro, men en sejr over Basel i Champions League kan give dem lidt luft, siger Sid Lowe.

Real Madrids præsident Florentino Pérez tager balladen temmelig køligt, i hvert fald udadtil. Fredag slog han fast på en pressekonference, at han ikke så de store problemer i Cristiano Ronaldos udtalelser.

- Jeg kender Cristiano Ronaldo rigtig godt. Han er den bedste spiller i verden, og hans loyalitet er indiskutabel. Jeg har læst, hvad han har sagt, og som jeg kender ham, fornemmer jeg ikke, at han kritiserer klubben. Vores forhold er fuldstændig uændret, lød det fra præsidenten.