Lyt til artiklen

Kommentar:

Luis Suarez har afsonet fire måneders karantæne siden sit bid under VM - nu er det store spørgsmål, hvordan han passer ind i Barcelona

Om et par uger udkommer Luis Suarez’ selvbiografi på engelsk og spansk.

Crossing the line. En symbolsk titel på flere ting i Luis Suarez’ karriere. Når han krydser sidelinjen efter en kamp. Når hans afslutning krydser målstregen, og når hans kontroversielle handlinger krydser fodboldlovens linjer.

Luis Suarez er den aktive topspiller i verden lige nu, der har haft flest karantænedage sammenlagt. Altså ikke for en enkeltstående hændelse men for adskillige dumheder, der har givet ham hårde straffe i Ajax, Liverpool og senest det famøse bid på Giorgio Chiellini under VM i Brasilien.

Det er min gode ven Sid Lowe, forfatter og international anerkendt fodboldskribent, der har »ghostwritet« Luis Suarez-bogen. Han har tilbragt timer. Dage i Suarez’ selskab. Han har studeret Suarez, hvor ingen andre journalister har været. Den mest kontroversielle spiller i verden. Ham der vil give Barcelona det ekstra »bid«, som man kan formulere det.

Sid Lowe er muligvis farvet i sin beskrivelse, men han kalder Luis Suarez for et usædvanligt sympatisk og nærmest sky menneske. Tyg lige på ordet sympatisk og Suarez i samme sætning, ikke ligefrem sådan han er beskrevet mest. Lowe fortæller om en sårbar person, der i bogen fortæller, at han frygtede for karrieren efter det seneste bid, og at det at bide (Suarez har gjort det tre gange nu) er en måde at få sin frustration ud, når det hele koger over indeni. Noget som bearbejdes med psykologer nu.

Det er Clasico-tid. Verdens største enkeltstående klubkamp. Og så er det selvfølgelig Suarez-tid. Det er nærmest skæbnen, at Suarez-karantænen udløb fredag, selv om Real Madrid mente, at FIFAs fire måneders karantæne skulle tages fra den 26. juni, hvor den blev meldt ud. Men den internationale sportsdomstol CAS slog fast, at Suarez kan debutere i den største kamp af alle.

Hvad er det så, at Suarez kan udrette på en velsmurt Barcelona-maskine, der har en uhyggelig målscore på 22-0 efter sæsonens første otte kampe? Kan en fronttrio med Lionel Messi-Suarez-Neymar fungere optimalt?

Svaret er ja. Trioen har potentiale til at blive den bedste offensiv nogensinde i verdenshistorien. Spanske fodboldjournalister, der har deres daglige gang på klubbens træningsanlæg, slår fast, at Suarez er en type, som Barcelona længe har manglet. Slut med falsk 9’er. Nu har de en ægte 9’er. Suarez har spillet enkelte kampe for Barcelonas U19-hold i karantæneperioden, og spillede desuden to testkampe for Uruguay forleden (kun udelukket i turneringskampe). Han scorede to i den ene kamp og stod bag sejrsmålet i den anden af landskampene. Uruguays stramme dragter skød også historierne om Suarez’ topmave ned. Han er trimmet og klar til Barcelona-debut. Det er tre spillere i front, som alle typisk runder 30 mål per sæson. Messi og Neymar er begge egoister som topspillere skal være, men ikke mere end at de kan se værdien i at have Suarez i boksen og hans dybdeløb, som også kan give dem mere plads. Alle tre starter sandsynligvis mod Real Madrid, der får et defensivt hyr med Barcas vilde offensiv. Luis Suarez har også statistikkerne med sig. Hver gang han er vendt tilbage fra en længerevarende karantæne, har han nettet i den første kamp. Vil skæbnen, at det bliver Luis Suarez, der afgør Clasico?