Kun de engelske Premier League-klubber har brugt flere penge end de kinesiske Super League-klubber i vinterens transfervindue, viser data.

Oscar, Tevez, Witsel, Pato, og hvem mon den næste bliver?

Besynderlige Kina-skift har der været mange af i den seneste tid. Så mange, at den kinesiske Super League vurderes til at have brugt 218,5 mio. pund (1,9 mia. kr.) på transfers i vinterens transfervindue - kun overgået af den engelske Premier League, der i alt har brugt 257 mio. pund (2,23 mia. kr.).

Det viser data fra fodboldhjemmesiden Transfermarkt ifølge den britiske avis The Telegraph og fodboldmagasinet Goal.

Sidste år spenderede de kinesiske klubber endda flere penge end de engelske i januarvinduet, men det hang i høj grad sammen med brasilianske Hulks monsterskifte til Shanghai SIPG.

Ifølge FIFAs årlige Global Transfer Market-rapport brugte Kina mere end 3,1 milliarder kroner på spillere sidste år. Det er 17 gange mere end for tre år siden. Kun ligaerne i England, Tyskland, Spanien og Italien har brugt større summer.

Det betyder altså, at store ligaer som den franske, den portugisiske og den russiske halter efter den nye fodboldgigant. Frankrig ryger ind på en sjetteplads, men klubberne i Ligue 1 har brugt under halvt så mange penge som den kinesiske Super League på femtepladsen.

Ifølge den engelske redaktør på Wild East Football Site, Cameron Wilson, der har boet i Shanghai i flere år, ønsker Kina bare at være størst. Ikke kun inden for fodbold, men inden for alt muligt.

»De har pengene til det. Så simpelt er det,« siger han til The Guardian.

De mange penge i øst er skræmmende for de europæiske trænere og ligaer. Det er blevet mere udtalt, efter den bare 25-årige Oscar fra Chelsea sagde ja tak til et monstrøst beløb i Shanghai SIPG i den kinesiske liga.

»Det kinesiske marked er en trussel for alle,« sagde Chelsea-manager Antonio Conte i sidste måned, efter aftalen med Oscar var lukket.

Det er dog ikke sikkert, ødselsheden får lov at fortsætte. I sidste måned sagde en talsperson for regeringen nemlig, at den vil begynde at 'regulere og begrænse dyre aftaler og lave retfærdige begrænsninger på spillernes høje indkomster,' skriver The Guardian.

Brasilianske Oscar blev modtaget af ellevilde fans, da han kort efter nytår landede i Shanghai for at færdiggøre sit klubskifte til Shanghai SIPG, hvor danske Mads Davidsen er teknisk direktør.
Brasilianske Oscar blev modtaget af ellevilde fans, da han kort efter nytår landede i Shanghai for at færdiggøre sit klubskifte til Shanghai SIPG, hvor danske Mads Davidsen er teknisk direktør. Foto: ALY SONG
Vis mere

Klubberne har desuden for nylig fået endnu en restriktion. Det er nu kun tilladt for holdene at bruge tre udenlandske spillere, mens brugen af udenlandske målmænd er helt og aldeles forbudt. Det hænger ifølge Cameron Wilson sammen med, at det er ideologisk vigtigt for kineserne at fremme deres egen kultur først. Derfor har regeringen været nødt til at slå i bordet over for det enormt ekstravagante pengeforbrug.

Det hører dog med til historien, at det kinesiske transfervindue er åbent fra oktober til slutningen af februar, mens det europæiske som bekendt kun er åbent i januar.

Dermed kan vintervinduet i Kina bedre sammenlignes med sommerens transfervindue i Europa, og her bruger de europæiske ligaer stadig markant flere penge end den kinesiske.

Regner man de fire største ligaers forbrug sammen, ender det samlede beløb, klubberne bruger på transfers, på omkring 22,7 mia. kroner. Mere end prisen for 27 nye danske kampfly.

England sprængte skalaen og brugte rekordmange penge på spillere i 2016. Hele 8,7 milliarder kroner gik ud af Premier League sidste år. Det er mere end dobbelt så mange penge, som andenpladsen på ranglisten brugte. Her ligger Tyskland med et forbrug på omkring fire mia. kr. Spanierne brugte omkring 3,5 mia. kroner på spillere, italienerne omkring 3,4 milliarder kroner, og herefter rammer kineserne så listen.

Fire opsigtsvækkende kinesiske handler

Den dyre: Oscar

Pris: 445 mio. kr.

Foto: ALY SONG
Vis mere

Brasilianske Oscar havde stor succes i Chelsea, efter han for 170 mio. kr. kom til Chelsea i 2012 på en kontrakt, der løb frem til sommeren 2019. Men under Antonio Conte mistede han sin stamplads, og kort før jul blev han præsenteret i Shanghai SIPG. Det kostede angiveligt 445 mio. kr. at få ham til Kina, og det siges, at han kommer til at tjene i omegnen af 3,5 mio. kr. om ugen.

Den indfødte: Chengdong Zhang

Pris: 152 mio. kr.

27-årige Chengdong Zhang skifter fra Beijing Guoan til Hebei China Fortune for et rekordhøjt beløb for et indenrigsskifte i Kina. Han blev som ung hentet til italienske AC Milan, hvor han trænede med ungdomsakademiet. Herefter har han været lånt ud til klubber i den næstbedste liga i Spanien, Portugal og Tyskland.

Den gamle: Carlos Tevez

Pris: 78 mio. kr.

Foto: ZI LI
Vis mere

32-årige Carlos Tevez lignede en mand, der havde trukket sig tilbage. Men nej, for mellem jul og nytår blev det officielt, at den argentinske stjerne skiftede fra hjemmefronten, Boca Juniors, til Shanghai Greenland Shenhua. Carlos Tevez havde kæmpe succes i de største klubber i England og senere også i italienske Juventus. Argentineren får tyvedoblet sin løn fra Boca Juniors i Kina.

Den bizarre: Alexandre Pato

Pris: 134 mio. kr.

Det bizarre ved Patos (th.) skifte er, at brasilianeren for bare et år siden afslog at rykke til Tianjin Quanjian, der nu har købt ham. Han spillede i stedet for Chelsea i et halvt år og blev i sommer købt af Villarreal. Siden har Pato scoret sølle to mål i 880 spilleminutter for den spanske klub. Villarreal tjener mere end 130 millioner på et halvt år på brasilianeren. Det er godt købmandsskab.