Det kan give selv topprofessionelle spillere skrammer at blive hevet ud i pausen af vigtige landskampe.

Morten Olsen er benhård og kontant, når en spiller ikke præsterer, eller taktikken skal ændres.

Så skifter han ud allerede i pausen. Det har vi set i de to seneste EM-kvalkampe. Her røg debuterende Yussuf Poulsen ud i pausen mod Albanien, og det samme skete for Lasse Vibe mod Portugal. Sandsynligheden for, at det sker igen mod Serbien, er stor, hvis tingene ikke fungerer optimalt i første halvleg.

En statistik fra fodboldanalytikerne FootballFactory påviser ellers, at det blot sker i cirka 10 ud af 100 fodboldkampe på topniveau i Europas fodboldligaer, at en træner vælger at skifte en spiller ud i pausen af taktiske årsager.

Som man kan se her på siderne, er det noget, Morten Olsen har gjort jævnligt i kvalkampe og ved slutrunder, hvor der har været point på spil. I venskabskampe er det mere normal praksis, at der skiftes ud efter første halvleg, og derfor tælles de ikke med i denne opgjorte statistik.

Morten Olsen vurderer, at det mange gange påvirker kampen bedre, hvis en ny spiller kommer ind fra starten af anden halvleg. Men det psykiske aspekt i at blive hevet ud i pausen har rent faktisk stor betydning for især yngre spillere.

Det gjorde blandt andet rigtig ondt på OBs Rasmus Falk, da han bogstaveligt talt blev flået ud efter 45 minutter i sin debut ude mod Malta og siden ikke rigtigt har spillet en rolle på landsholdet.

FCMs succesfulde træner, Glen Riddersholm, forklarer, at han selv er meget påpasselig med at skifte ud i pausen.

- I en konservativ sportsgren som fodbold er de fleste af spillerne opflasket med, at det er langt fra positivt, hvis du bliver skiftet ud i pausen. Der gemmer sig noget kultur i, at så har man virkelig ikke gjort det godt. Og selv om der kan ligge nogle taktiske overvejelser bag en så tidlig udskiftning, kan det godt ramme især yngre spillere hårdt, siger Riddersholm, der ikke ønsker at forholde sig  konkret til Morten Olsens dispositioner.

Riddersholm erkender, at det er vigtigt at skifte tidligt ud for at påvirke en kamp, men at det mentale aspekt hos spillerne også har en betydning, og det hurtigt kan knække en yngre spiller.

- Nyere undersøgelser viser, at jo tidligere du skifter ud, jo større mulighed er der for at påvirke en kamps udfald. Men det er ikke hele sandheden, for især unge spillere er skrøbelige mentalt, og hvis man skifter ud i pausen, er man virkelig nødt til at samle dem op mentalt og sikre sig, at det ikke er noget, der sætter sig. For det er jo et kraftigt signal at blive taget ud så tidligt, siger Glen Riddersholm.

Tidligere landsholdsspiller Peter Løvenkrands prøvede på egen krop at ryge ud i pausen af en vigtig kvalifikationskamp mod Rumænien, som Danmark vandt 5-2.

- Uanset hvilken forklaring du får, er det bare noget, der gør rigtig ondt. Det påvirker en spiller mere, end man går og tror. Det er jo lidt ydmygende, for man sidder dér tilbage i omklædningsrummet og tænker, hvad man skulle have gjort anderledes. Men det er Morten Olsens stil, og han har trods alt hentet mange gode resultater, så det er svært at sige så meget imod hans dispositioner, forklarer Løvenkrands.

- Jeg har indtryk af, at det gør ekstra ondt, når det er landsholdet, det sker på. Fordi der ofte er lang tid til næste kamp, og hvis du så ikke starter inde der, begynder du at bebrejde dig selv, siger Løvenkrands, der lige nu er på klubjagt efter et ophold i Birmingham.

Yussuf Poulsen, der var med på flyet til Serbien i går, husker heller ikke sin første landskamp med alt for stor begejstring, fordi han blev pillet ud så tidligt.

- Morten forklarede mig hvorfor, og jeg syntes da også, at det var surt, men jeg hænger mig ikke i det. Jeg kan jo ikke gøre andet end at acceptere det. Jeg ville gerne have vist mere i min første landskamp, men der skal nok komme flere, siger Yussuf Poulsen.