KOMMENTAR

I næste weekend åbner Danmark deres VM-eventyr i Rusland med en voldsomt vigtig kamp mod Peru. Vi burde koge over af begejstring og glæde lige nu. Virkeligheden er endt med at blive en anden, og det er Åge Hareides egen skyld.

Udvælgelsesprocessen med at skære 35 mand i VM-bruttotruppen ned til de endelige 23 spillere har nemlig været alt andet end køn. Fokus er nu endt på de udelukkede i stedet for de udvalgte. Lad os først lige spole tiden tilbage.

Lørdag aften efter Danmarks halvkedelige 0-0-kamp mod Sverige fortalte Hareide på et pressemøde, at han nu ville gå i tænkeboks. Der ventede vigtige samtaler med lægestaben, før han ville træffe sit endelige valg. Hvornår det præcist skulle ske, kunne han ikke komme nærmere ind på.

Vis mere


Søndag formiddag mødte Åge Hareide så den danske presse lidt uden for Stockholms centrum til en kort interviewseance foran landsholdets hotel. Allerede her var fornemmelsen, at en beslutning var kommet markant tættere på. Der ventede ét afgørende træningspas på Friends Arena om formiddagen, og særligt Andreas Bjelland skulle testes.

Måske vidste forsvarsspilleren ikke, at det ville være en sidste eksamen, for han sparkede blandt andet de lange bolde med sit højreben, og det er som bekendt venstrefoden, der er den foretrukne. Det så mærkeligt ud, når nu Hareide havde træningen denne formiddag som sin personlige skillelinje i forhold til sit afgørende valg.

Fra det private team af fysiske trænere, som Bjelland normalt benytter i optræningsforløb, havde budskabet ellers længe været, at Andreas Bjelland uden problemer ville blive klar til kampen mod Peru. Landsholdets lægestab må have været af en markant anden opfattelse, for Bjelland blev droppet.

Andreas Bjelland (til venstre) sammen med Christian Eriksen, Jonas Knudsen og Kasper Dolberg under landsholdets træning i sidste uge. Vis mere


Senere på dagen fløj landsholdet hjem til København. I lufthavnen havde DBU oplyst, at ingen landsholdsspillere stod til rådighed for interviews. Alle måtte vente på en officiel meddelelse. Den lod vente på sig.

I lufthavnen var det tydeligt at se, Nicklas Bendtner havde fået besked. Han hang med hovedet. Få timer forinden havde Bendtner bedt om ordet og rejst sig foran spillertruppen. Der blev ønsket held og lykke med VM i Rusland, som bliver uden ham. Den skadede angriber markerede den braste drøm med at gå i sort på sin Instagram-profil, og vi har ikke hørt fra ham siden.

DBU hørte vi fra søndag aften lidt før klokken 19.00. Der var intet pressemøde, blot en video af dårlig kvalitet publiceret på Unionens Twitter-profil. Sådan. Mere fik vi ikke. Det var udtagelsen, vi alle havde ventet på i måneder, og det var hvad det kunne blive til. Fattigt er vel ikke rigtigt et dækkende ord her.

 

Dagen efter var der tavshed. DBU og Åge Hareide havde ingen planer om at stille op til et pressemøde, hvor nysgerrige kunne stille spørgsmål til VM-truppen. Tavsheden var larmende, indtil Andreas Bjelland selv tog initiativ til at udsende en personligt forfattet pressemeddelelse. I den kom Bjelland med et usædvanligt svar til landstræner Åge Hareide. Bjelland måtte respektere beslutningen, selv om han slet ikke var enig.

Alle landsholdsspillerne er glade for Andreas Bjelland, og han ligger højt placeret i hierarkiet via forsvarsspillerens seriøse tilgang til livet som professionel fodboldspiller. Han råber aldrig op i pressen. Efter Hareides håndtering af udtagelsen kunne Bjelland ikke holde sig tilbage. Tirsdag morgen var Åge Hareide klar til at udtale sig, men der var løbet kørt, og kaosset totalt.

Som et ekstra krydderi smed Nicklas Bendtner i dag en video ud på Instagram, hvor han og Bjelland står og slår lange afleveringer til hinanden, tilsyneladende fit for fight til at spille fodbold. Noget af en stikpille i retning af landstræneren.

Landstræner Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomasson under landsholdets træning i dag. Vis mere


Nu står vi her, hvor alt handler om de spillere, der ikke kom med, i stedet for dem, der skal til VM. Det er trist!

Åge Hareide må kigge indad. For det er efter min mening ikke gennemført godt trænerarbejde, når spillere føler behov for at udsende pressemeddelelser eller udtale sig skarpt og kritisk i offentligheden.

Det er Daniel Wass-sagen, som kom frem her i B.T., om igen. Der burde være fundet et fortroligt rum, hvor de kunne have taget det opgør. Vi er i stedet endt med, at Andreas Bjelland ikke vil have noget med landstræneren at gøre, og de tilbageværende spillere i landsholdslejren er tvunget til at kommentere på ydre omstændigheder, der kun kan forstyrre gruppen.