Den danske filmproducer Rebecca Pruzan kunne se det i øjnene på den amerikanske tv-vært med det samme.

Incest er bare ikke et spiseligt emne på ABCs morgenflade i solskinsstaten Florida, og den platinblonde værtinde med de bare skuldre og lange, kunstige negle gik i panik.

»Og så sagde hun bare, 'oh yes, and it's just so amazing',« siger Pruzan.

B.T. har mødt Rebecca Pruzan og instruktør Anders Walter i Los Angeles til interview om deres Oscar-nominerede film, 'Ivalu', der handler om incest og natten til mandag har mulighed for at vinde en Oscar-statuette. Duoen har turneret rundt i amerikanske medier for at sætte fokus på filmen, der er indspillet i Grønland. Men det har ikke været helt nemt at få omtale af filmen i USA.

Producer Rebecca Pruzan og instruktør Anders Walter håber på en Oscar-statuette.
Producer Rebecca Pruzan og instruktør Anders Walter håber på en Oscar-statuette.
Vis mere

Specielt ikke, da Pruzan begyndte at fortælle om filmens dystre handling om en fars incest mod sin datter. Det blev for hård kost for amerikansk tv.

»Der er en klar berøringsangst over for emnet. Nok særligt her i USA, men også mange andre steder. Jeg var bare sådan lidt … Snakkede jeg russisk? Eller hørte hun mig ikke?« fortæller Pruzan om mødet med den amerikanske tv-vært, der hellere ville tale om filmens smukke billeder.

Pruzan og Walter mener sagtens, at 'Ivalu' kunne være foregået andre steder end i Grønland. Incest er et problem i hele verden, og duoen mener, at vi skal være bedre til at tale om det, uanset hvor det sker. Det er deres mission med denne svære film.

»Vi skal nedbryde det tabu,« siger Rebecca Pruzan.

Men kan to hvide danskere godt lave en film om incest i Grønland?

»Helt overordnet synes jeg bare, at det er o.k. at fortælle historier alle mulige steder fra. Jeg nægter simpelthen, at der er historier, som nogen ikke må fortælle. Sådan ser jeg på det hele overordnet. Men det kræver selvfølgelig, at man gør det på en måde, hvor man respekterer de mennesker, man fortæller historier om,« siger Anders Walter.

Søndag skal 'Ivalu' konkurrere i kategorien bedste kortfilm, men det er ikke første gang, at Anders Walter er nomineret. I 2014 vandt han Oscaren for kortfilmen 'Helium' med producer Kim Magnusson.

»Det var jo min første gang. Og selvfølgelig vil man gerne vinde en mere. Men som min jyske mor også siger: 'Altså, hvad skal man med to Oscars? Altså, hvad er det for noget? Hvilke mennesker har brug for to Oscars?',« siger Anders Walter og griner.

Pruzan har for nylig været til den såkaldte Oscar-frokost, hvor man gnubber skuldre med de helt store stjerner. Det gav hende en oplevelse for livet, da hun mødte Tom Cruise. Hun blev dybt fascineret af mødet med en af Hollywoods allerstørste legender.

Tom Cruise var intens, da han mødte Anders Walter og Rebecca Pruzan til Oscar- frokost i februar.
Tom Cruise var intens, da han mødte Anders Walter og Rebecca Pruzan til Oscar- frokost i februar. Foto: MARIO ANZUONI
Vis mere

»Han kan fucking rule the world. Det er helt sindssygt,« siger Pruzan og forklarer:

»Han er super intens på en fed måde. Jeg havde stået og snakket med min søn om morgenen inden frokosten. Han sagde, 'kommer der kendte mennesker til den her frokost?' Ja, det gør der. 'Hvis Tom Cruise kommer, så vil jeg gerne have et billede'.«

Normalt kan Rebecca Pruzan ikke lide sådan noget, men hun skulle have et billede til sin søn. Og hun blev overrasket over Tom Cruises reaktion. Han tog sig nemlig ualmindelig god tid til at snakke med hende, da hun spurgte, hvordan han havde det.

»Han blev ligesom bare stående. Og så kiggede han på mig, som om jeg havde stillet ham nok det fedeste spørgsmål. Og så begyndte han at snakke om verden i dag. Han sagde: 'Rebecca. Man vågner jo ikke op og bliver glad af nyhederne, men altså,  nu er vi her i dag, og vi skal fejre film, og vi skal fejre hinanden, så bliver man jo bare stolt og glad og føler, der er sgu noget godt her i livet.' Og så stod han, han blev bare ved med at snakke,« fortæller hun.

Cruise har aldrig vundet en Oscar, men i år er hans film 'TopGun: Maverick' nomineret i kategorien årets bedste film.

»Han kan stille op til præsident, så vil han vinde,« siger Anders Walter uden at blinke.

Walter og Pruzans film 'Ivalu' er desværre ikke favorit til at vinde. Men i virkeligheden er det slet ikke så vigtigt. Selvom det kan lyde som den største kliché, har de allerede vundet ved at få filmen med til Hollywood.

»Jeg tror, at det, at den er blevet nomineret, betyder, at den får en rejse på en helt anden måde. For ellers var den jo primært blevet brugt til undervisningsmateriale, og den ville komme på en masse festivaler. Men nu er den solgt til hele verden som en del af en kortfilmspakke. Nomineringen gør, at den kommer ud til et meget bredere publikum,« siger Rebecca Pruzan.

'Ivalu' kan blandt andet streames på TV 2 Play.

Årets Oscar-fest løber af stablen søndag, og hele natten til mandag kan du følge prisuddelingen her på bt.dk fra klokken 23.