Sådan er det gået efter programmet

Hver eneste morgen vågner 37-årige Malene Staal og håber inderligt, at det hele er en ond drøm. Men dag efter dag må hun konstatere, at hun lever det mareridt, de fleste forældre frygter: At få taget sine børn fra sig.

For næsten 14 måneder siden sendte hun sine to børn, Milos på 7 og Anastasija på 8 år, på ferie til Makedonien. Her bor hendes eksmand, der længe havde bildt hende ind, hans mor var ved at dø af kræft, og hendes sidste ønske var at se sine børnebørn. Malene Staal indvilligede derfor i at sende børnene af sted i deres vinterferie. Men de vendte aldrig tilbage igen. Eksmanden Vojo har siden nægtet at lade Milos og Anastasija tage tilbage til Danmark, og som TV2s seere torsdag aften var vidne til i programmet ’De bortførte børn’, har Malene Staal de sidste 14 måneder kæmpet en lang kamp for at få børnene hjem.

- Jeg giver aldrig op. Først når børnene en dag siger, at nu vil de blive i Makedonien, så giver jeg slip. Men indtil da bliver jeg ved, siger Malene Staal.

Det er næsten to måneder siden, at de sidste optagelser til tv-programmet fandt sted, og der er ikke sket meget i sagen siden.

- Vojo er stadig efterlyst af Interpol, og Makedonien nægter at udlevere børnene selv om det er i strid med Haager Konventionen. En makedonsk domstol har bestemt, at Vojo må beholde børnene, og lige nu er der en ankesag i gang, lyder det frustreret fra Malene Staal.

Hun valgte sidste år at kontakte TV2, da hun ville have sat fokus på sagen. Først efter flere måneder begyndte de danske myndigheder at gøre noget i sagen, og efter længere tids pres valgte socialminister Karen Hækkerup at sende et brev til den makedonske socialminister, ligesom hun nu også har taget kontakt til Haagerkonferencen for at se, hvad de kan gøre ved sagen.

- Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal stille op. Det har været rigtig hårdt, og der er dage, hvor jeg ikke engang kan kravle ud af sengen, siger Malene Staal, der igennem hele processen har kommunikeret med sine børn på Skype. Men for en måned siden satte eksmanden også en stopper for det.

- Han er tosset over, at jeg har indblandet både de makedonske og danske medier. Jeg vil også gerne til Makedonien i forbindelse med ankesagen, men han er livsfarlig, og jeg ved ikke, om jeg tør. Han har flere gange sagt, at det hele vil være meget nemmere, hvis jeg var død, siger hun.

De sidste par dage har hun dog fået lov til at tale med børnene, fortæller hun.

- Men det er så hårdt. De vil rigtig gerne hjem, og de kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke bare kommer og henter dem. Og jeg savner dem så meget. Det er et kæmpe tomrum. I starten kunne jeg stadig lugte dem og fornemme dem, men det bliver svære og svære. Jeg føler mig magtesløs, siger hun og håber inderligt, at jo mere omtale, der er af sagen, jo mere pres vil det lægge på politikerne.

- Jeg ved, at dansk politi ikke har beføjelse til at gå ind i Makedonien. Men jeg håber, at den danske stat via en dialog med Makedonien kan komme til enighed, siger hun.

Et af eksmandens hovedargumenter for at beholde børnene i Makedonien er, at Malene Staals danske forlovede er medlem af Bandidos.

Men det argument holder ikke vand, siger hun.

- Vi er total almindelig og kendelig familie, og jeg har intet at gøre med rockermiljøet. Steffen er det på hobbyplan, og hvis han var farlig, så tror jeg ikke, Karen Hækkerup var gået ind i sagen, siger Malene Staal.

- Men Vojo kommer med så mange beskyldninger. Han siger også, at jeg har rod i økonomien, og at jeg altid har valgt de forkerte mænd, inklusiv ham selv. Og den danske stat sympatisere jo ikke ligefrem med rockere, så hvis han turde, kunne han jo lade sagen gå for en dansk domstol, og havde han ret, så skulle han nok få børnene, siger hun og understreger, at hun ikke har meget tilovers for hans metoder.

- Makedonien er et korrupt land. Det er endda hans egne venner, der sidder og bestemmer, hvor børnene hører til og om de trives dernede. Det er fuldstændig absurd, siger hun.

Andre læser også