Bjørn Borg skulle ikke have været direkte involveret i Janus Metz' film. Men det endte med at tennis-legenden genoplivede sin egen barndom under filmoptagelserne.

Det kunne have været en scene i Janus Metz spillefilm om Bjørn Borgs liv.
Den 12-årige svenske dreng, der på magisk vis træder ind i sit barndomsværelse som voksen.
Men det er en scene fra virkeligheden, der fandt sted i Göteborg sidste år.
Den dag filminstruktør Janus Metz mødte Bjørn Borg første gang.
Metz var på det tidspunkt i fuld gang med at optage filmen, og havde fået Borgs søn Leo Borg på rollelisten som sin egen far som dreng.
Og tennislegendens søn skulle vise sig at blive åbningen til Borgs medvirken på sidelinjen.

»Da vi optog i Göteborg kom Bjørn ned med hans hustru Patricia, og jeg inviterede ham ud på optagelserne, og det viste sig at falde sammen med de dage, hvor vi optog nogle scener fra hans barndomshjem,« siger Janus Metz, der fortæller at han sammen med filmholdet havde lavet en total rekonstruktion af Bjørn Borgs barndomshjem og hans værelse, præcis som det så ud dengang han voksede op.
»Så Bjørn gik nærmest lige ind i portalen til sin egen fortid, og var simpelthen ikke til at hive væk fra settet igen,« fortæller Janus Metz, der havde genskabt Borgs drengeværelse med de samme slags plakater på væggene, det samme legetøj og tapet på væggene, helt ned til detaljer som hans  sengebordslampe og sengetæppe.

»På den måde gik det op for ham, at vi arbejdede yderst seriøst med filmen, og samtidig kunne han godt se, at hans søn var glad for at være med,« siger Janus Metz og fortæller at fra den dag steg Bjørn Borg på projektet.
»Der var ting jeg meget gerne ville have bekræftet, for eksempel ville jeg godt vide, om den måde vi skildrede nogle af oplevelserne i hans barndom på, var præcist nok beskrevet. Så dagen efter viste jeg ham en masse af vores råoptagelser,« siger instruktøren, der manglede at få endeligt verificeret om drengen, der senere blev kendt som det iskolde fokuserede sportsgeni med tilnavnet Ice Borg, havde været uregerlig og smidt med sin ketscher i de tidligere år.
Den samme opførsel som Borgs ærkefjende John McEnroe senere blev berømt og berygtet for i kampene mod blandt andet Bjørn Borg.
»Jeg ville godt vide, om de vredesudbrud han havde haft på banen som dreng, var korrekte, og da han så vores optagelser, bekræftede han med et stort grin, at det var præcis sådan, det var. At han var blevet smidt ud af sin klub som dreng og at de var sure på ham dengang. Så det var fedt for mig, at jeg på den måde kunne lave en lakmusprøve med Bjørn (Borg),« siger Janus Metz, der efterfølgende satte sig ned med Borg, og havde flere samtaler med ham om hans liv og karreiere:

»Blandt andet fik jeg helt styr på den måde han arbejdede med at koncentrere sig på. De nærmest OCD-lignende ritualer og rutiner han dyrkede op til de enkelte store kampe. Den måde han i den grad disciplinerede sig selv på, så han kunne have fokus på ’én bold ad gangen’, som hans træner sagde,« fortæller den danske instruktør, der rent faktisk debuterer som spillefilminstruktør med filmen, der har fået flotte anmeldelser i branchebladene Variety og Hollywood Reporter.
»Jeg har arbejdet sindssygt hårdt på det her projekt de sidste to år, og aflyst alle ferier. Så nu skal jeg lige tilbage til ’basen’,« siger Metz og referer til sin familie. Hustruen antropolog og instruktør, Sine Plambech samt deres børn
Men han er allerede i gang med sit næste dokumentarprojekt, som er en fortsættelse af hans første dokumentar ’Fra Thailand til Fyn’:
»Vi er ved at lave en fortsættelse af den første dokumentar, der bliver til to nye timer på DR, hvor vi har fulgt de samme karakterer gennem ti år,« siger Metz, der også ligger i møder og forhandlinger om forskellige film og tv-serier. Både danske, svenske og internationale.
»Det betyder ikke så meget for mig, om det bliver en lavbudgetfilm på Fyn, eller et kæmpe stort projekt i USA til mange millioner. Jeg vil bare lave den film som jeg selv synes er bedst, og hvor jeg har så stor integritet som muligt. Hellere en lille god dansk film, end en halvslatten Hollywood-film.«

JANUS METZ


Gift med antropolog og dokumentar-instruktør Sine Plambech siden 2008
Børn: Ella på fem samt Sine Plambechs børn, Julius og Carl
Bopæl: Vesterbro, København.
Udvalgt film og TV:
Dokumentarerne »Fra Thailand til Thy« og »Fra Thy til Thailand«. (2008).
Dokumentaren »Armadillo« (2010).
Tv-serien 'True Detective', instruktør af afsnittet 'Maybe Tomorrow' i 2014.
Spillefilmen 'Borg' (2017).
Priser:
Bodil og Robert i 2011, for 'Armadillo'. Samt den internationale kritikerpris i Cannes 2010 for samme film.