Lyt til artiklen

Torsdag den 20. juli fik den amerikanske instruktør Christopher Nolans længe ventede krigsfilm ’Dunkirk’ premiere i de danske biografer. Selvom flere danske medier hylder filmen, møder den i Frankrig kritik for at give et misvisende indtryk af et af de mest skelsættende øjeblikke i nyere krigshistorie.

Det skriver Daily Mail og flere andre internationale medier.

Filmen tager udgangspunkt i 2. Verdenskrig og skildrer evakueringen af de allierede tropper fra den franske strand Dunkerque, hvor i omegnen af 400.000 soldater var fanget som levende skydeskiver omringet af fjenden, tyskerne.

Blandt de allierede tropper var mange franske. Og netop i Frankrig er der ikke udpræget tilfredshed med filmen og den måde, de franske soldaters rolle bliver skildret. I en anmeldelse af ’Dunkirk’ i den franske avis Le Monde, kalder journalisten Jacques Mandelbaum således filmen for ’destruktiv' og 'ubehagelig', og han mener, at filmen udviser en ’ligegyldighed’ over sine landsmænds indsats.

»Hvor i filmen er de 120.000 franske soldater, som også blev evakueret fra Dunkirk,« siger Jacques Mandelbaum ifølge Daily Mail og tilføjer:

»Hvor er de 40.000, som ofrede sig selv for at forsvare byen mod en overlegen modstander i forhold til våben og antal soldater.«

Han mener, at instruktøren Christopher Nolan med 'Dunkirk' tegner et skønmaleri af de britiske troppers indsats. Han forstår for eksempel ikke, hvorfor filmen ikke fortæller historien om 'Operation Dynamo', hvor 30.000 franske soldater kæmpede mod tyske tropper nær Lille, så evakueringen ved Dunkerque kunne finde sted.

Ifølge Jacques Mandelbaum er Christopher Nolan i sin gode ret til at til at fortolke slaget ved Dunkirk, som det passer ham – han må dog ikke fornægte virkeligheden, hvilket Jacques Mandelbaum mener, er tilfældet i ’Dunkirk’.

Også i Rusland møder filmen kritik. Kulturmagasinet mirf.nu mener ligesom Jacques Mandelbaum, at 'Dunkirk' giver et forvrænget billede af det, de kalder 'en knap så gloværdig begivenhed i historien'.

Udover 'Dunkirk', har Christopher Nolan stået bag filmsucceser som 'Inception', 'Interstellar' og 'Batman Begins'.