I vintagekonceptet Veras er den københavnske iværksætter og vintageguru Rebecca Vera gået fra at være en målrettet enmandsgenbrugshær til at have skabt et univers, der gør op med modeindustriens masseforurening, og hvor der er plads til alle.

For seks år siden delte hun kontor med sig selv. I dag har hun samlet et hold af fem kvinder omkring sig, og så har hun stablet en fysisk butik, en webshop, en systue og vintagemarkeder i Aarhus, Odense og København på benene.

Og selvom heller ikke genbrugstøjet er gået fri af coronakrisens fangarme, så har webshoppen aldrig haft så mange besøgende som i dag.

»Da jeg startede for seks år siden, var der virkelig mange, der havde de klassiske fordomme som at tøjet lugter af kælder, at det primært er tiltænkt en lavere socialklasse, og at det 'bare' er fra 80erne og 90erne og nok er bedst til klædudfester. Men genbrugstøj er meget mere end det, og det indser folk lidt efter lidt,« fortæller Rebecca Vera.

Konceptet i Veras er simpelt. Du kan både bytte dit tøj til nyt, du kan sælge og shoppe vintage- og genbrugstøj, og så har Veras også en systue tilknyttet, hvor ødelagte beklædningsgenstande bliver 'upcyclet', ligesom du på Veras vintagemarkeder kan få repareret dit tøj.

»Det handler om at undgå den løftede pegefinger og gøre det let. Jeg oplevede selv, at det var for bøvlet at komme af med sit brugte tøj og købe nyt brugt. Det var derfor, jeg startede Veras, for at prøve at vende op og ned på det her og bryde barriererne,« forklarer iværksætteren, der tidligt i sin karriere var overbevist om, at den etablerede modebranche var hendes kald.

Men sådan skulle det ikke gå.

»Jeg kom ind bag kulissen og fik tal på bordet og fandt ud af, hvor sindssygt forurenende det er, og så sled det lidt på mig at være med til at promovere nye tendenser og diktere, hvad der er sejt, ikke sejt, yt og in. Det gav mig en dårlig smag i munden,« siger Rebecca Vera.

Foto: Sara Gangsted
Vis mere

Og det blev motoren. Den nu 32-årige trendsætter sagde sit job i modebranchen op, og siden har det været hendes mission at hjælpe folk til at se tøj og tekstiler, som hendes bedstemor i sin tid gjorde det.

Rebecca Vera er nemlig vokset op med at alt kan genbruges. Som barn så hun sin bedstemor rive gamle, hullede håndklæder over og give dem nyt liv som pudse- og vaskeklude, og så har hun fået værdien af at 'klæde sig ordentlig på' ind i en tidlig alder.

»Jeg havde et meget nært forhold til min bedstemor. Hun døde for to år siden og har været et kæmpe forbillede. Hun var jo vokset op i krigstiden, så hun har altid lært fra sig og fortalt, hvordan man kan undgå at lade ting gå til spilde,« siger Rebecca Vera og fortsætter:

»Og så gik hun op i at klæde sig på. Hun sagde altid 'selv bageren skal jo have noget pænt at kigge på', når hun hentede morgenbrød, og sådan har jeg det nok også. Jeg har lidt af et hver-dag-er-klædudfest-agtigt humør, og jeg har altid klædt mig vildere end gennemsnittet.«

Så i stedet for at det kun er modeindustrien, der sætter rammerne for hvilke trends der er fede eller kitsch, skabte Rebecca Vera med Veras Vintage et alternativ, der frem for at udlede tonsvis af CO2, forlænger levetiden på alt det tøj, der allerede er produceret.

»Jeg har aldrig følt, at jeg passede ind, og altid følt mig lidt forkert – jeg gik ikke i det rigtige tøj, det havde ikke kostet det rigtige, det var ikke in, og derfor har jeg brug for at give videre til en som mig og sige, 'du er perfekt, som du er', uanset hvad du går i. Alt tøj kan bruges, uanset kvalitet og stand og mærke. Det har lige meget værdi, og det har vi også som mennesker,« fortæller Rebecca Vera.