Integrationsvurderinger af børn ser ud til at blive skrottet og erstattet med én klar regel, hvis det står til regeringen.

Både S og DF ser positivt på forslaget, men ét spørgsmål står dog endnu ubesvaret i forbindelse med eftermiddagens forhandlinger. Hvad skal der ske med Mint og de 61 andre udviste børn?

Klokken 16 torsdag eftermiddag har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) indkaldt Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til forhandlinger om en ændring af loven om integrationsvurderinger af børn.

Det sker efter, B.T. i flere måneder har beskrevet sager, hvor Mint og andre børn er blevet udvist med den begrundelse, at de ikke kan integreres i Danmark, selvom de på mange måde allerede var integreret.

Én klar regel

Siden januar 2017 er 120 børn blevet integrationsvurderet. 13-årige Mint fra Køge har ligesom 61 andre børn i den periode fået afslag på ophold med den begrundelse, 'at de ikke har mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for vellykket integration'.

Nu er regeringen ifølge DR klar til at droppe integrationsvurderingerne helt og erstatte den med én helt klar tremånedersregel.

Det betyder helt konkret, at hvis man ønsker familiesammenføring med sit barn, skal man senest gøre det tre måneder efter, at man selv er blevet familiesammenført med sin danske ægtefælle.

Afviser håb for Mint

I det konkrete tilfælde med Mint gik der 2,5 år, fra hendes mor Ratree fik opholdstilladelse i Danmark, til Mint landede på dansk jord. Så selv om loven - hvad den formentlig ikke gør - blev indført med tilbagevirkende kraft, ville den foreslåede ændring ikke hjælpe Mint.

Inger Støjberg (V) inviterer på baggrund af Mint-sagen udvalgte partiet til drøftelser.
Inger Støjberg (V) inviterer på baggrund af Mint-sagen udvalgte partiet til drøftelser. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dermed afviser Støjberg også, at der er håb for Mint.

»Nej, det her er fremadrettet. Det er nye regler, og det kommer ikke til at omfatte Mint,« siger hun til DR.

Ingen opbakning til dispensation

Dansk Folkepartis Martin Henriksen ser umiddelbart positivt på regeringens udspil forud for forhandlingerne.

»Nu skal vi lige se detaljerne. Umiddelbart virker det jo som en stramning af loven, og det har vi ingen problemer med. Det, vi var bekymrede for, var jo, om man ville lempe lovgivningen,« siger han.

Mint savner at trille rundt med sin lillebror i klapvognen i Køges gader.
Mint savner at trille rundt med sin lillebror i klapvognen i Køges gader.
Vis mere

Dansk Folkeparti havde oprindeligt selv foreslået en dispensationsordning - en mulighed, som to ud af tre Venstre-vælgere også mener er en god løsning.

»Vi havde gerne set en dispensationsordning, hvor man i ganske få sager kunne dispensere. Men det har alle partier jo afvist. Det er en realitet, og det er ikke noget, vi vil gøre til et kabinetsspørgsmål. Der er andre ting, som betyder mere for os,« siger Martin Henriksen.

Vil DF konkret arbejde for, at Mint kan komme hjem? 

»Hvis der er en ambition om at hjælpe nogle af de her familier, så har vi et bud på hvordan (dispensationsmulig, red.). Det har der ikke været interesse for hos de andre partier. Men vi tager da muligheden med til forhandlingsbordet,« siger han.

Præcis det, vi vil

Socialdemokratiets Integrationsordfører kender endnu kun til regeringens forslag fra medierne.

»Min erfaring er, at man lige skal læse sig ned i detaljerne først. Men umiddelbart ser det ud til, at regeringen vil lave regler, som er lettere for familierne at navigere efter. Og det er jo præcis det, vi gerne vil,« siger Mattias Tesfaye, der har en lille liste med spørgsmål klar til dagens møde.

Udover at se regeringen udspil på skrift, vil han også gerne have en vurdering af, hvordan dem der i dag er blevet udvist, ville stå, hvis deres sag blev behandlet efter den regel, som regeringen foreslår.

»På udlændingeområdet, vil der altid være en enkelt sag, som kommer i klemme. Men her er der tale om mange sager, hvor afgørelserne for mig slet ikke giver mening,« siger Mattias Tesfaye (S). 
»På udlændingeområdet, vil der altid være en enkelt sag, som kommer i klemme. Men her er der tale om mange sager, hvor afgørelserne for mig slet ikke giver mening,« siger Mattias Tesfaye (S).  Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Fanget mellem to stole

»Og så er der dem, der er fanget mellem to stole. Det er en særskilt diskussion,« siger han og henviser til Mint og de 61 andre børn, der siden januar 2017 har fået afslag på baggrund af nogle regler, som selv ministeren i dag har erkendt kan være svære at gennemskue.

»Det er fint nok, at vi laver en regel fremadrettet, men kan vi også finde en vej for dem, der det seneste halvandet år har fået afslag? Det skal forstås mere som et spørgsmål end et svar. I sidste ende er det jo ikke noget, vi kan afgøre. Men vi kan spørge embedsmændene, om der kan være en vej. Jeg tør dog ikke love noget,« siger Mattias Tesfaye.

Men I går altså ikke ind for en dispensationsmulighed, som DF foreslår?

»Det har jeg meget svært ved at forestille mig, medmindre de kan fremlægge en god metode at gøre det på ikke,« siger Mattias Tesfaye.

Forhandlingerne fortsætter i det nye år.