Når omkring 75 pct. af lærerne på en skole siger op og forlader deres job inden for en periode på 13 måneder, er det svært at få skoleskemaet til at gå op.

På Vangeboskolen i Holte har hele 27 ud af en lærerstab på 36 mand sagt op og forladt deres job i løbet af det sidste år, viser en opgørelse, som folkeskolen.dk har fået, og det går ifølge forældre til en stor gruppe elever på skolen ud over kvaliteten af undervisningen.

Læs også:

De fortvivlede forældre til hele 86 elever på Vangeboskolen sendte fredag et brev til den kommunale ledelse i Rudersdal Kommune, hvori de har forklaret, hvordan lærerflugten skaber konsekvenser for deres børn.

»Vore børn modtager således ikke den undervisning, de har krav på i henhold til Folkeskoleloven. I en lang række kernefag er der ikke uddannet personale, hvorfor børnene i stort omfang er henvist til vikarundervisning af personale uden lærerfaglig eller pædagogisk baggrund; i visse tilfælde overlades børnene endda helt til sig selv,« skriver forældrene blandt andet.

Allerede inden sommerferien 2014 havde halvdelen af skolens lærerstab sagt op. På det tidspunkt var skolen ikke kun i gang med at gøre klar til den nye skolereforms indtræden, men også såkaldt aldersintegreret undervisning, hvor børn på tværs af alder og klassetrin har undervisning sammen.

Og det er ifølge forældregruppen »utilfredshed med den pågående ledelsesstil« og »en manglende tillid til ledelsens planer om at indføre aldersintegreret undervisning«, der er forklaringen på, at så mange af skolens lærere har valgt at tage deres gode tøj og gå.

»Tillidsforholdet mellem forældre og skoleledelse er ligeledes brudt. Mange forældre kan således slet ikke komme i dialog med skolen om emner, der for dem er vigtige for deres børns trivsel. En sådan drøftelse kunne være taget ved de planlagte skole-hjem-samtaler, men disse blev højst usædvanligt aflyst i efteråret. Det er især kritisk for forældre til børn med særlige behov, der uden forvarsel mister støttelærere og nu også AKT-lærere. Dette giver en utryg hverdag for de berørte børn og deres familier, samt de berørte klasser, hvor børnene hører til,« skriver forældregruppen blandt andet i brevet.

Skoleleder på Vangboskolen Jesper Wass Hansen har på mandag indkaldt til krisemøde mellem den resterende lærerstab og Vangboskolens ledelse.

»På mødet skal vi tale om: Hvad er det, der sker her på skolen? - fordi de, der er her, bliver utrygge, når så mange holder op. Vi har vores analyse, men vi vil også høre vores medarbejdere: Hvad skal gøre Vangeboskolen til en god arbejdsplads? Dér står vi helt åbne«, siger Jesper Wass Hansen til folkeskolen.dk.

 

Hvad kan skolen gøre i sådan en situation?