Det er fuldstændig uacceptabelt, at såkaldte barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes. Så klar er reaktionen fra integrationsminister Inger Støjberg, efter det er kommet frem, at mindreårige asylansøgere indkvarteres med deres voksne ægtefælle.

Det er Udlændingestyrelsen, der over for Berlingske bekræfter, at asylansøgere i Danmark under 18 år »har et retsgyldigt ægteskab med en anden mindreårig asylansøger eller med en voksen asylansøger over 18 år, og hvor parterne derfor som udgangspunkt kan indkvarteres sammen«

Fænomentet er kontroversielt, fordi det i Danmark er forbudt at gifte sig med børn.

Lige nu er det Udlændingestyrelsen, der vurderer, om en mindreårig asylansøger får lov til at bo hos sin ægtefælle eller skal have ophold og blive behandlet som et barn. Men ifølge Inger Støjberg hersker der ingen tvivl om, hvordan en sådan sag skal vurderes.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes omgående, og det vil jeg omgående meddele Udlændingestyrelsen. Når man opholder sig i Danmark, så gælder danske normer og regler, og det skal gøres meget klart overfor asylansøgerne,« understreger integrationsministeren på sin Facebook-profil.

Det kontante opslag er en direkte reaktion på, at Udlændingestyrelsen i et brev til Berlingske bekræfter, at indkvarteringen sker i Danmark.

»Udlændingestyrelsen oplever ganske få tilfælde, hvor mindreårige asylansøgere (under 18 år) har et retsgyldigt ægteskab med en anden mindreårig asylansøger eller med en voksen asylansøger over 18 år, og hvor parterne derfor som udgangspunkt kan indkvarteres sammen på asylcentrene,« lyder det i den skriftlige udtalelse.

Det hele er startet med, at svenske journalister har gravet frem, at man i Malmø Kommune i 2015 har godkendt, at asylansøgere på 15, 16 og 17 år bor på modtagecentre sammen med deres voksne ægtefæller i stedet for særlige modtagecentre for børn og unge. Det har især vakt opstandelse, at Malmø Kommune lod en gravid 16-årig asylansøger bo sammen med sin ældre mand.

I Danmark skal det ifølge Udlændingestyrelsen indberettes til kommunen af den operatør, som driver asylcenteret, hvis der er tvivl om, hvorvidt den mindreårige ægtefælle faktisk har bedst af at blive hos sin mand, eller om hun burde få ophold og blive behandlet som et barn.

Vanvittigt
Reaktionen hos Dansk Folkeparti er endnu mere kontant. Partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder det meget farligt at tillade, at barnebrude indkvarteres med ægtefællen på danske asylcentre.

»Det er meget farligt at bevæge sig ned ad den sti, når vi har taget imod de her mennesker,« siger han til Ritzau og fortsætter:

»Det nytter ikke, at der kommer folk til Danmark med middelalderlige traditioner, for de traditioner skal vi ikke respektere«

Sammenligner med 'De Unge Mødre'
På sociale medier vækker sagen også opsigt. Lisbeth Zornigs mand, Mikael Rauno Lindholm, er stærkt uenig med Inger Støjbergs holdning. I en kommentar i Inger Støjbergs debattråd på Facebook, sammenligner han sagen med tv-programmet 'De Unge Mødre'.