Sundhedsstyrelsen anbefaler, at soldater med post traumatisk stress får særlig psykiatrisk behandling. Regioner er positive og vil gå i gang efter sommerferien.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der er godt nyt til danske soldater, som vender hjem fra Afghanistan med psykiske skader.

Allerede i løbet af efteråret kan et nyt tilbud om psykiatrisk behandling af veteraner med post traumatisk stress syndrom være på plads.

Det siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V), efter en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at der oprettes et særligt tilbud til soldaterne.

- Det drejer sig om at hjælpe en gruppe mennesker, som erfaringerne viser, har brug for højt specialiseret hjælp. Efter sommerferien må vi sætte os sammen og tilrettelægge tilbuddet, siger Carl Holst, der også er formand for Region Syddanmark.

Ifølge Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe har flere soldater oplevet vanskeligheder med at blive modtaget og behandlet i psykiatrien, når de henvender sig efter traumatiske oplevelser i militær tjeneste.

Derfor har Sundhedsstyrelsen bedt regionerne og kommuner være særlig opmærksomme på soldaterne.

Hidtil har 87 tidligere udsendte soldater fået anerkendt post traumatisk stress syndrom som arbejdsskade. Hovedparten af dem har været udsendt på missionen i Afghanistan, som er den hidtil blodigste internationale mission for de danske soldater.

Antallet af soldater med den ødelæggende stressreaktion, der tidligere blev kaldt granatchok, er dog formentlig væsentlig større, fordi ikke alle anmelder lidelsen til Arbejdsskadestyrelsen.

Carl Holst forventer, at det nye tilbud ikke nødvendigvis bliver dyrt i kroner og øre, fordi en stor del af løsningen ligger i at samle og organisere den eksisterende hjælp på en ny måde.

Han afviser, at der er tale om særbehandling for soldaterne. Ifølge Carl Holst har regionerne også et særligt fokus på at hjælpe flygtninge med post traumatisk stress syndrom.

Danmark har ca. 750 soldater i Afghanistan. Det næste hold vender hjem i august.

/ritzau/