Helle Thorning risikerer at få de personlige oplysninger frem i lyset af undersøgelseskommissionen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har gang på gang afvist at delagtiggøre offentligheden i hele sin mands skatteafgørelse. LÆS OGSÅ:  Kun to linjer ud af ni sider har hun valgt at lægge frem, selv om hun før afgørelsen lovede, at hun ville lægge alt frem. Resten indeholder personlige oplysninger, har Thorning argumenteret siden september sidste år. SYNES DU, AT ALLE HELLE THORNINGS PRIVATE SKATTEOPLYSNINGER SKAL FREM? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Men med den kommende undersøgelseskommission, der skal afdække, om der er forsøgt udøvet magtmisbrug i behandlingen af skattesagen, kan Thorning med stor sandsynlighed se den danske befolkning blive delagtiggjort i sine personlige oplysninger.

Nyt materiale vil komme frem

Sådan lyder vurderingen fra Henrik Holm-Nielsen, tidligere topadvokat og udspørger i den undersøgelseskommissionen, som førte til Tamilsagen i 1993. - Hvordan sagen kommer til at forløbe, afhænger selvfølgelig af kommissoriet. Men hvis departementschefen har bombarderet Skat København med alle mulige notater, som Skatteministeriet ville have skulle indgå i afgørelsen, så er det uundgåeligt, at det kommer frem. Det skal frem. Det vil ske i forløbet, hvor udspørgeren i undersøgelseskommissionen skal klarlægge, hvem der vidste hvad, hvornår - og hvem der påvirkede hvem. LÆS OGSÅ: Under alle omstændigheder vil materiale, der kun burde høre hjemme i Skat København, komme frem i lyset. For hvordan er det havnet i ministeriet - og hvad er der efterfølgende sket, lyder det fra Henrik Holm-Nielsen.

Afgørelse sendt til ministeriet

I redegørelserne fra såvel direktøren for Skat København, Erling Andersen, samt departementschef Peter Loft fremgår det tydeligt, at Kinnocks skatteafgørelse er sendt fra sagsbehandlerne i Skat til flere centrale personer i Skatteministeret - bl.a. daværende skatteminister Troels Lund Poulsens pressechef, Peter Arnfeldt. Han er nu politianmeldt for at forsøge at lække de fortrolige oplysninger til pressen.

Forudser lukkede døre

Politisk kommentator og tidligere justitsminister Hans Engell vurderer dog, at dørene under afhøringerne i undersøgelseskommissionen vil blive lukket, hvis statsministerparrets personlige oplysninger skal diskuteres. - Hvis man vælger at gå ind i selve skattesagen og beskæftige sig med personfølsomme oplysninger, vil man lukke dørene for offentligheden, siger Hans Engell. Helle Thorning-Schmidt sagde på sit pressemøde i tirsdags, at hun er godt tilfreds med undersøgelseskommissionen, men fastholdt tillige, at hun ikke vil ind på private oplysninger i sagen. - Hvis der har fundet magtmisbrug sted, skal det selvfølgelig afdækkes. Men da det er en sag, der tager udgangspunkt i mine private forhold, går jeg ud fra, der er forståelse for, at dét har jeg ingen kommentarer til, sagde hun. Synes du, at alle Helle Thornings private skatteoplysninger frem?

Deltag i debatten under artiklen