Hovedstadens Svømmeklub udbyder også i den kommende sæson særlige kønsopdelte svømmehold, og Socialdemokraterne i København er parat til at yde økonomisk tilskud til det.

Der er behov for det, det virker, og derfor skal der fortsat være kønsopdelt svømmeundervisning  i København, selv om der er betydelig politisk modvilje mod det.

Det er holdningen i Hovedstadens Svømmeklub, der nu erklærer sig klar til at køre videre med et omstridt tilbud om, at piger med indvandrerbaggrund kan gå til svømning på kønsopdelte hold i to af svømmehallerne i København.

»Den simple grund er, at vi kan se, at der er et behov for det. Det behov prøver vi som forening at imødekomme og at påtage os et socialt ansvar ved at udbyde svømmeundervisning til en gruppe, der normalt ikke kommer så meget i svømmehaller,«, siger formanden for Hovedstadens Svømmeklub Allan Nyhus.

Det vakte ellers betydelig politisk opstandelse, da Berlingske i foråret beskrev det særlige projekt, hvor svømmetræningen var kønsopdelt, og hvor svømmehallens vinduespartier i Tingbjerg var slørede, ligesom klubben havde indkøbt såkaldte burkinier til de piger, der ønsker at tage uddannelsen som svømmetræner.

Med projektet var det lykkedes  at få 246 nydanske piger i alderen fra 5 til 12 år til at deltage i undervisningen og lære at svømme.

Men på Christiansborg tog politikere fra en række partier stærkt afstand fra de kønsopdelte svømmehold og de tonede ruder.

Socialdemokratrenes formand Mette Frederiksen opfordrede til »rigtig integration på lige vilkår«, og integrationsminister Inger Støjberg (V) talte om »fuldstændigt misforståede hensyn« og truede med et indgreb, hvis det ikke blev stoppet.

Men det har ikke påvirket svømmeklubben i København.

Man har tænkt sig at oprette lige så mange hold, som der hidtil har været  til de kønsopdelte svømmehold. På klubbens hjemmeside udbydes der således 14 hold for piger fra 5 og op til 18 år, som skal undervises i Tingbjerg Svømmehal og Hillerødgade Bad og Hal.

Men klubben vil også kunne oprette flere hold, hvis tilstrømningen bliver endnu større. Indtil videre har 30-40 piger meldt sig, men tilmeldingsfristen er først i august, og en del meldes til via institutioner i lokaområdet, oplyser Allan Nyhus.

Projektet har kørt siden 2013 og har været drevet med økonomisk støtte fra Københavns Kommune. De projektmidler er nu ophørt, men klubben søger om støtte til at køre holdene videre fra andre puljer i Københavns kommune samt fra private fonde. Men om fornødent vil klubben være parat til at drive holdene for egne midler, siger Allan Nyhus.

Men meget tyder dog på, at der fortsat vil være politisk vilje i Københavns Borgerrepræsentation til at støtte den kønsopdelte svømmeundervisning med kommunale penge.

Ifølge det socialdemokratiske medlem af kultur og fritidsudvalget Tue Hækkerup vil det ganske vist aldrig blive et endemål for partiet, at der skal være kønsopdelt svømmeundervisning. »Det er ikke det Danmark, vi ønsker,« siger han.

»Men vi står også med nogle integerationsproblemer. I nogle områder er der piger, som har rigtigt svært ved at komme ud og blive en del af samfundet. Så hvis det hér er det nødvendige onde for at give de piger den mindste kontakt med det samfund, mine børn vokser op i, så må det være sådan. Det skal ikke være generel praksis i København med kønsopdelte hold, men man kan godt være nødt til at gøre det enkelte steder af integrationshensyn,« siger Tue Hækkerup.