Endnu et offentligt IT-system blev fredag lagt i graven. En regning på 500 mio. til de danske skatteydere er det eneste, der er tilbage af det, der skulle have været politiets nye sagsbehandlingssystem POLSAG. Men myndighederne bærer selv en stor del af ansvaret.

Det mener IT-kommentator og journalist Dorte Toft.

Hun fortæller, at det er kombinationen af dårlig ledelse og for mange krav til det nye system, der har betydet, at man nu har måttet droppe IT-systemet, der oprindeligt kun skulle have kostet 100 millioner.

- Der er for mange ønsker til systemerne. Det griber om sig, og så kan brikkerne simpelthen ikke passe sammen. Det er noget, det offentlige har tendens til. Det typiske problem er, at der er svage projektledere, som ikke kan sige fra, når chefer og medarbejdere kommer med flere ønsker til systemet, forklarer Dorte Toft.

LÆS OGSÅ:

Hun oplever, at der i det private erhvervsliv som regel findes nogle mere kompetente projektledere, der er i stand til at prioritere, og sætte en streg i sandet, så kravene til nye IT-systemer ikke løber løbsk.

Som regel er det IT-leverandøren, der må lægge ryg til de mange tæsk, selvom myndighederne selv har del i ansvaret. Men det er der ifølge Dorte Toft en meget logisk forklaring på.

- Det offentlige prøver altid at pege på leverandøren. Men kunden har altså også et ansvar. Leverandøren bøjer bare nakken, for ellers får de aldrig mere en ordre. Der er en syg kultur, mener Dorte Toft.

Hun bliver støttet af tidligere erhvervsleder Erik Bonnerup, der i 2001 var en af mændene bag Bonnerup-rapporten, der kastede lys på problemerne bag de skrottede IT-systemer.

LÆS OGSÅ:


- Alle vil have alt med, og derfor vokser det ud over alle bredder. Man skal dele det op og lave nogle mindre delprojekter, og når man så bliver klogere, kan man se, hvad det er man har brug for. I bund og grund drejer det sig om ledelsessvigt. POLSAG skulle jo have kostet 100 mio., hvilket i forvejen er mange penge, men er endt på fem gange så meget. Hvorfor sagde justitsministeriet ikke stop?, spørger Erik Bonnerup.

På trods af myndighedernes ansvar i sagen, mener Erik Bonnerup ikke, at IT-firmaet CSC, der skulle levere POLSAG, kan slippe uden at ansvar.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at de ikke kunne advare om det her. Hvad blev der af de dyre konsulentpenge? Det må også være en flov affære, siger Erik Bonnerup.

Vi ville gerne have spurgt justitsminister Morten Bødskov om, hvorfor beløbet har fået lov til at stige fra 100 til 500 millioner, men han har ikke været til at træffe. Til TV2 News siger justitsministeren dog:

- Det er klart, at når et så stort projekt bliver stoppet, fordi det ikke kan flyve, så må det betyde en vis selvransagelse, både hos leverandøren og hos kunden, altså staten, lyder det fra justitsministeren.