Danskerne smider mad ud for 1,53 milliarder kroner hvert år til jul. Det svarer til 1.000 kroner per familie.

Den søde juletid betyder flæskesteg, sild og risalamande i stride strømme. Vi mæsker os i de gode sager, men rigtig meget ender i skraldespanden. Hvert år smider danskerne mad ud for 1,53 milliarder kroner eller 1.000 kroner per familie i julemåneden, viser tal for Landbrug og Fødevarer.

Grunden til, at madspildet løber løbsk i december, er, at vi køber meget mere mad, end vi kan spise, siger Selina Juul, stifter af organisationen 'Stop spild af mad'.

- Vi falder for traditionen om, at der skal være rigtig meget mad til jul. Der må endelig ikke mangle noget, og derfor ender mange med at smide meget ud, siger hun til bt.dk.

Perverst madorgie

Lige siden vikingetiden har julen været forbundet med overdådige drikke- og madorgier, og det er rigtig svært at hamle op med traditionerne, fortæller Selina Juul.

- Det er altid i julen, det går galt, fordi man er oppe imod stærke traditioner. Jul og påske er madspildshøjtider. Det er naturligvis ædelt at vise gæstefrihed og overflod, men det behøver ikke at kamme over og blive nærmest perverst.

Og selv om julen er overstået, kan man stadig gøre noget for at mindske sit julemadspild. Man kan for eksempel bruge sine rester i nye retter eller fryse f.eks. resterne af flæskestegen ned, så den kan bruges i en gang biksemad. Og så er der nogle ting, man kan tænke over, hvis man vil mindske sit madspild til påske - uden at det bliver kedeligt.

- Det er en god idé, at man tidligt finder ud af, hvor meget der skal købes ind. Mindre tallerkner, fade og skåle er også en løsning, for så kan man gradvist stille tingene på bordet i takt med, at det bliver spist. Når det så er sagt, skal man huske hyggen og ikke spare sig igennem hverken jul eller påske. Men der er ingen grund til at overfodre sig selv eller sin skraldespand, siger Selina Juul.

Andre læser også