Lyt til artiklen

Denne uge laver politiet målrettet hastighedskontrol i hele landet, så der er god grund til at være opmærksom på farten.

For høj hastighed spiller en afgørende rolle ved trafikulykker, og denne uge er der en ekstra god grund til at holde sig inden for hastighedsbegrænsningen på de danske veje.

Fra 21. til 27. august gennemfører politiet nemlig en landsdækkende hastighedskontrol, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

»Hver eneste dag registrerer vi for mange bilister, der kører alt for hurtigt, og der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne,« siger Christian Berthelsen fra Nationalt Færdselscenter, Rigspolitiet.

I en årrække har der været et fald i antallet af alvorlige trafikulykker og trafikdræbte, men i 2016 ændrede udviklingen sig. Og for høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til netop de alvorlige ulykker med dræbte og hårdt til skadekomne.

Det er særligt på landevejene, der bliver kørt for hurtigt.

»Ifølge Vejdirektoratets hastighedsbarometer kører over halvdelen af trafikanterne over den tilladte grænse på disse veje. Det er også der, de fleste alvorlige ulykker sker,« siger Christian Berthelsen.

Sidste år kørte føreren hurtigere end hastighedsgrænsen tillod i næsten halvdelen af alle dødsulykker med almindelige personbiler.