Børn sender forventningsfulde deres ønsker af sted til julemanden. Og ser på med julelys i øjnene, når han pludselig dukker op med gaver juleaften.

Ja, glæden er så stor, at de slet ikke tager notis af en pauver udklædning. At onkel Anders tilfældigvis forsvandt samtidig med, at julemanden dukkede op. Og at julemanden i øvrigt har de samme sko på som onkel.

Men Rune Klingenberg Hansen, Ph.d.-studerende ved institut for kultur og identitet ved RUC, mener, at løgnen må stoppe. Julemanden findes ikke, og det kan være direkte skadeligt at bilde børn noget andet ind. Det siger han i et debatindlæg i BT torsdag.

»Vi bør droppe løgnen om, at julemanden er en rigtig person, der kommer med gaver eller spiser den grød, der er blevet stillet frem. Det kan give børn en dårlig oplevelse, når de finder ud af, at julemanden ikke eksisterer – eksempelvis fordi de bliver til grin foran deres kammerater,« siger Rune Klingenberg Hansen.

Han henviser til undersøgelser, der viser, at halvdelen af alle børn bliver skuffede, når det går op for dem, at julemanden ikke er virkelig, men en person - ofte et familiemedlem - der har klædt sig ud med rødt tøj og hvidt skæg.

»Enkelte føler sig decideret bedraget. Løgnen skaber en risiko for mistillid mellem de voksne og børnene. Når man lyver for børn, lærer man dem også, at det er i orden at lyve,« siger.

Kulturforskeren  mener i stedet, at julemanden bare skal være en fiktiv person som så mange andre.

»Man behøver heller ikke at tro, at Superman er virkelig for at synes, at han er sjov,« siger han.